Business Internaţional

Marfin Bank are nevoie de capital suplimentar de 2,1 mld. euro, iar Bank of Cyprus de 1,5 mld. euro

Marfin Bank are nevoie de capital suplimentar de 2,1 mld. euro, iar Bank of Cyprus de 1,5 mld. euro

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

27.10.2011, 20:15 644

Marfin Popular Bank are nevoie de 2,1 miliarde de euro pentru a respecta pragul de adecvare a capitalului de 9% impus de Uniunea Europeană, iar Bank of Cyprus de 1,47 miliarde de euro, potrivit analizei efectuate de Autoritatea Bancară Europeană (ABE).

Ambele bănci au colaborat la efectuarea acestei evaluări atât cu ABE cât şi cu banca centrală din Cipru. La testele de stres în sistemul bancar derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%.

La stabilirea necesarului de capital au fost luate în considerare balanţa contabilă din iunie 2011 şi expunerile la datorii suverane de la 30 septembrie 2011.

Sumele sunt preliminare şi indicative, fiind posibile modificări în funcţie de datele de la sfârşitul lunii septembrie.

Datele revizuite vor sta la baza planului de consolidare a bazei de capital până în iunie 2012.

Pentru consolidarea capitalui cu 2,1 miliarde de euro, Marfin a anunţat deja mai multe iniţiative, dintre care cele mai importante sunt finalizarea unei emisiuni de obligaţiuni de 738 de milioane de euro, precum şi a unei emisiuni de obligaţiuni convertibile de 660 milioane de euro.

Bank of Cyprus are nevoie de capital suplimentar de 1,47 miliarde de euro, potrivit datelor preliminare.

ABE acceptă pentru majorarea de capital a Bank of Cyprus obligaţiunile convertibile.

Bank of Cyprus a emis deja astfel de titluri în valoare de 887 de milioane de euro, care au fost luate în considerare la calculul ratei de adecvare a capitalului.

În aceste condiţii, banca mai are nevoie de 585 de milioane de euro, potrivit ABE.

Bank of Cyprus are capacitatea să acopere necesarul de capital suplimentar de 585 milioane de euro prin generarea de capital, până în iunie 2012, precum şi prin alte măsuri, precum managementul eficient al activelor ponderate în funcţie de risc, se arată în comunicatul băncii.

Fondată în 1899, Bank of Cyprus este cel mai mare grup bancar şi financiar din Cipru.

Liderii statelor din zona euro au convenit la Bruxelles creşterea fondului de urgenţă al zonei euro la 1.000 miliarde euro, reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde euro şi recapitalizarea băncilor cu 106 miliarde euro.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, 70 de bănci europene, care au fost incluse în testele de stres din iulie, trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% până la jumătatea anului următor. Băncile ar avea nevoie în total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%. Totodată, potrivit reglementărilor internaţionale Basel III, băncile ar trebui să ajungă la un nivel de 7% până în 2019.

Bank of Cyprus a intrat pe piaţa din România în martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai târziu a început operaţiunile bancare, pe zona clienţilor corporate. Grupul este prezent în România prin Bank of Cyprus şi Cyprus Leasing.

Marfin Popular Bank deţine pe piaţa locală Marfin Bank România şi o firma de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO