Business Internaţional

Marii finanţişti ai lumii îşi primesc pensia de la cei pe care i-au supravegheat

Alistair Darling a avut un rol-cheie în combaterea crizei economice care a lovit Marea Britanie după 2008

Alistair Darling a avut un rol-cheie în combaterea crizei economice care a lovit Marea Britanie după 2008

Autor: CătăIina Apostoiu

09.12.2015, 20:31 786
Fostul ministru britanic de finanţe Alistair Darling se va alătura boardului băncii americane Morgan Stanley, unul dintre marii jucători de pe Wall Street, urmând exemplul fostului său şef Gordon Brown şi alegând o nouă carieră în sectorul financiar internaţional. Ben Bernanke şi Jean-Claude Trichet, foştii şefi ai Rezervei Federale americane, respectiv BCE, s-au alăturat unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume.

Darling a jucat un rol-cheie în combaterea crizei economice care a lovit Marea Britanie după 2008, inclusiv prin supravegherea procesului de naţionalizare a Royal Bank of Scotland şi Lloyds Banking Group, relatează CNBC.

Anunţul despre turnura pe care a luat-o cariera lui Darling vine la o zi după ce Pimco, unul dintre cei mai mari manageri de active din lume, l-a desemnat pe fostul premier laburist Gordon Brown în boardul de consultanţi pentru probleme economice, politice şi strategice.

Ben Bernanke şi Jean-Claude Trichet s-au alăturat de asemenea boardului de consultanţi ai Pimco. Darling şi-a câştigat admiratori pentru rolul jucat în criză în pofida criticilor ce i-au fost aduse de actualul ministru al finanţelor George Osborne. Darling, care s-a retras din poziţia de membru al parlamentului după 23 de ani, va prelua noul rol în ianuarie, oferind consultanţă cu privire la aspecte cum ar fi managementul riscului şi reglementările.

James Gorman, preşedinte şi CEO al Morgan Stanley, a salutat sosirea lui Darling, declarând că acesta dispune de o amplă experienţă de leadership, cât şi de cunoştinţe profunde legate de economia globală şi sistemul financiar global.

Plăţile sub formă de cash către cei 11 membri ai boardului Morgan Stanley au fost cuprinse anul trecut între 85.000 şi 115.000 de dolari. Fiecare a primit 250.000 de dolari sub formă de acţiuni. Morgan Stanley a trecut prin cele mai profunde schimbări din rândul oricărei alte bănci mari americane de la criză, potrivit lui Mike Mayo, analist la CLSA. Gorman, CEO din 2010, a pus accent pe un model de business echilibrat pentru bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO