• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Business Internaţional

Marile bănci centrale ale lumii sunt bombardate de date care le încurajează să meargă pe calea majorărilor agresive de dobânzi. Probabil că aşa şi vor face

Marile bănci centrale ale lumii sunt bombardate de date...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2022, 00:06 844

În zona euro, inflaţia a acce­lerat la un nou maxim istoric, adu­când un argument în plus pentru care Banca Centrală Europeană trebuie să ia în considerate o majorare agresivă de dobânzi în şedinţa de săptămâna viitoare, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum din bloc au urcat cu 9,1% în august faţă de aceeaşi lună a anului trecut, peste aşteptările medii ale economiştilor ce indicau 9%.

Cel mai rapid urcuş al preţurilor de la introducerea monedei euro din urmă cu peste două decenii îi va determina pe strategii din Frankfurt să caute un echilibru delicat: dobân­zile trebuie majorate suficient pentru a împinge inflaţia înapoi către ţinta de 2%, dar nu atât de sus încât să sufoce orice avânt economic rămas pe fondul temerilor privind o posibilă întrerupere a livrărilor de gaze ru­seşti în această iarnă.

Întrebarea acum este dacă noile date sunt suficiente pentru a determi­na BCE să majoreze dobânzile cu 75 de puncte bază. O astfel de majo­rare a fost aplicată de banca centrală a­mericană (Fed) de două ori deja, deşi oficialii BCE avertizează împo­triva urmării unei căi similare în con­diţiile în care Europa se pregăteşte de recesiune.

Şase membri ai consiliului gu­vernator al băncii au declarat public că cred că o majorare de peste 50 de puncte bază ar trebui discutată, pieţele punând probabilitatea unei ma­jo­rări cu 75 de puncte la peste 60%. Alţi oficiali au pledat pentru precauţie, însă. Philip Lane, econo­mist-şef al băncii, a îndemnat recent pentru un „­pas constant“ al majoră­rilor pentru minimizarea riscului de perturbări, în timp ce Fabio Panetta, membru al boardului executiv al BCE, a de­clarat că o economie în înce­tinire va ajuta la temperarea inflaţiei.

În SUA, numărul posturilor va­cante şi un indicator al încrederii con­su­matorilor au depăşit aşteptările, relevând soliditatea cererii gospodă­ri­ilor şi a pieţei muncii, ce riscă să susţină presiunile inflaţioniste şi sporind probabilitatea ca Fed-ul să decidă o a treia majorare de 75 de puncte bază a dobânzilor.

Indicatorul privind încrederea consumatorilor a urcat la un maxim pe trei luni, semnalând de asemenea planuri mai ferme de achiziţii de electrocasnice şi autovehicule.

Între timp, numărul locurilor de muncă vacante a crescut în mod neaşteptat la 11,2 milioane în iulie, aproape de un nivel record.

Combinate, cele două cifre indi­că cerere solidă de forţă de muncă şi cerere rezistentă din partea gospodă­riilor, chiar în condiţiile în care ban­cherii centrali ameircani apasă mai tare pe frânele politicii monetare. În lipsa unei încetiniri a cheltuielilor con­sumatorilor şi o temperare a pre­siunilor salariale, lupta Fed-ului cu inflaţia va deveni şi mai dificilă.

Investitorii înclină acum către o nouă majorare de 75 de puncte bază a dobânzilor.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566