Business Internaţional

Martin Ebner: un mit care apune

19.02.2003, 00:00 19

Imperiul financiar creat de Martin Ebner, vestitul investitor elvetian care in anii '90 se jongla cu cele mai mari companii elvetiene precum ABB si Credit Suisse, a inceput sa cada in ruina acum ca urmare a declinului economic global, dar si a unor alegeri neinspirate ale lui Ebner, relateaza Bloomberg.
In anii '90, Ebner devenise un erou pentru mii de investitori din intreaga Europa, un manager ce se duela cu puternica familie suedeza Wallenberg si reusea sa ghideze multe companii elvetiene si europene catre profit sau sa le ajute sa incheie fuziuni rentabile.
In 1998, de exemplu, Ebner a intermediat fuziunea dintre Union Bank of Switzerland si Swiss Bank Corp., fuziune in urma careia a fost creata UBS AG.
Ebner a acumulat de-a lungul timpului pachete de actiuni in cadrul ABB Ltd., Credit Suisse Group si UBB. La sfarsitul anului 1998, acestea valorau peste 8 miliarde de dolari.
Lumea lui Ebner a inceput sa se destrame in vara anului 2000, cand indicele pietei elvetiene a inceput sa scada rapid. Situatia celorlalte pachete detinute de Ebner era mult mai grava. Pretul actiunilor Credit Suisse a scazut cu 56% in acea perioada, iar cele ale ABB au inregistrat un declin de 84%. Ebner garantase o serie de imprumuturi cu actiunile respective. Aceasta situatie l-a obligat pe Ebner sa puna in vanzare multe dintre activele pe care incepuse sa le acumuleze din 1985.
Situatia lui Ebner s-a deteriorat in momentul in care a fost acuzat de dezvaluirea de informatii confidentiale in decursul vanzarii de actiuni ale unei divizii elvetiene a Pirelli SpA. Din acel moment, Ebner a devenit mai retras, refuzand acordarea de interviuri.
In 1985, Ebner crea BZ Bank, banca ce in 1988 acumulase active in valoare de 500 milioane de franci. Investitiile sale erau astfel concentrate in cele patru fonduri mutuale create de BZ Bank. Fondurile respective detineau pachete de actiuni in cadrul a opt companii, printre care ABB, Aga, Credit Suisse, UBS si Winterthur Insurance.
In 1998, influenta lui Ebner atingea cote maxime. In urma tranzactiilor incheiate, acesta devenise principalul actionar al UBS, cat si al Credit Suisse.
Totusi, influenta lui Ebner scadea odata cu declinul pietelor de actiuni.
Ebner a luat mai apoi o serie de decizii gresite. De exemplu, la indemnul sau, ABB a inceput sa-si rascumpere propriile actiuni, ceea ce a costat compania 662 milioane de franci. Datoria ABB a crescut pana la 7,5 miliarde de franci.
"Ebner a indreptat restructurarea sectorului bancar elvetian in directia corecta, insa, in acelasi timp a inrautatit situatia in cazul ABB si nu a efectuat nici un fel de schimbare in cazul Roche," a declarat Michel Auch, din cadrul unei banci private din Geneva.
La un moment dat, Ebner a recunoscut faptul ca nu si-a diversificat suficient de mult fondurile si ca a subevaluat problemele cu care se confrunta ABB.
Blocher, fostul partener de afaceri al lui Ebner, a declarat ca Ebner a luptat din rasputeri pentru clientii si actionarii sai. Totusi, in cele din urma, spune Blocher, ambitiile i-au depasit capacitatile.
Pana acum, se pare ca Ebner nu a reusit sa depaseasca criza financiara prin care trece. In prezent, Ebner incearca din rasputeri sa-si plateasca datoriile inainte de luna iulie, cand creditorii sai se vor reintruni, putand prelua controlul asupra activelor detinute de acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO