Business Internaţional

Materii prime: politica mondială va domina pieţele în 2019

Materii prime: politica mondială va domina pieţele în...

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2019, 15:43 560

Tensiunile comerciale dintre SUA şi China rămân un risc major pentru creşterea economică şi preţurile materiilor prime, potrivit Les Echos.

Mulţi erau convinşi că 2018 urma să fie un an bun pentru pieţele materiilor prime. Însă ameninşarea unui conflict comercial între SUA şi China a creat un climat de îngrijorare la nivel mondial, care a afectat cea mai mare parte a materiilor prime.

De la soia la cupru, de la petrol la bumbac, bilanţul este devastator. Din cele şase metale ce fac parte din indicele LME, cinci au scăzut cu peste 15%. La nivel mondial, cele mai importante materii prime din cadrul indicelui Bloomberg au scăzut cu 9,5% de la ânceputul anului, după doi ani pe plus.

Drept consecinţă, sumele investite pe aceste pieţe între ianuarie şi noiembrie nu au depăşit nivelul de 3 miliarde de dolari, potrivit Citigroup.

Iar, pentru 2019, există puţine motive de optimism pentru investitori. “Pe viitor, contextul macroeconomic este aşteptat să se deterioreze. Un anumit număr de semne arată clar că creşterea economiei chineze va încetini. Cu siguranţă, autorităţile îş i or adapta politicile, însă aceasta va stabiliza economia doar până la mijlocul anului 2019”, anticipează Caroline Bain, economist Capital Economics.

Slăbirea economiilor americană şi europeană reprezintă un alt factor de îngrijorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO