Business Internaţional

McDonald's are prea multi bani si mareste dividendele

29.09.2006, 19:34 12

Compania americana va da actionarilor 7,8 miliarde de euro pana in 2008.
McDonald's, cel mai mare lant de fast-food-uri din lume, a anuntat o crestere a dividendelor anuale cu 49%, cea mai mare crestere realizata in ultimii trei ani, ca urmare a cresterii vanzarilor, relateaza Bloomberg.
Acest salt de la 67 de centi la un dolar vine ca rezultat a trei ani de cresteri ale vanzarilor din magazinele deschise de cel putin un an de zile. Dividendele vor putea fi platite actionarilor incepand cu 1 decembrie, potrivit unei declaratii date de oficialii filialei McDonald's din Oak Brooks, Illinois.
"Cresterea dividendelor face parte din angajamentul nostru de a returna mai multi bani actionarilor. Suntem de parere ca acesti bani pe care ii vom folosi pentru recumpararea de actiuni si plata de dividende vor continua sa creasca datorita rezultatelor bune pe care le inregistram si a cheltuielilor totale stabile pe care le vom face in urmatorii ani", a declarat Jim Skinner, directorul executiv al companiei.
Skinner a alocat cel putin 10 miliarde de dolari (7,8 miliarde de euro) pentru plata dividendelor si rascumpararea de actuni proprii pana in 2008. Returnarea a cel putin 10 miliarde de dolari actionarilor reprezinta o crestere de la planul initial al celor de la McDonald's care planuiau sa cheltuiasca in 2006 si 2007 cel mult 5-6 miliarde de dolari (3,9-4,7 mld. euro) pe dividende si recumpararea pachetelor de actiuni.
"Sa returnezi banii actionarilor este foarte important si foarte normal", a declarat pentru presa straina John Owens, analist al firmei Morningstar.
Oficialii McDonald's au spus ca anticipeaza reducerea cu 5% a numarului total de actiuni pe care il detine pana la sfarsitul acestui an fata de aceeasi perioada a anului precedent. McDonald's avea, in 30 iunie, 1,248 miliarde de actiuni, un declin cu 1,7% fata de numarul de actiuni pe care il avea in 2005. Valoarea actiunilor companiei s-a triplat din 2003 pana in prezent.
Acum trei ani compania a creat un program, intitulat "Play to win" (Joaca pentru a castiga), despre care se spune ca a ajutat la cele 40 de luni la rand de cresteri ale vanzarilor si cresteri de doua cifre in castiguri pe actiune. McDonald's a avut parte de asemenea de un foarte mare succes cu campania de advertising "I'm loving it" si cu noile produse promotionale ca micul dejun, cafeaua si produsele din pui.
Compania americana a inregistrat cea mai mare crestere de profit trimestriala de mai bine de un an in luna iulie datorita castigurilor din venit in Europa si vanzarilor de cafea din SUA. McDonald's a mai decis o crestere anuala a dividendelor cu 22% in urma cu un an, aceasta fiind cea mai mica crestere inregistrata in ultimii trei ani.
Actiunile celor de la McDonald's a inregistrat o crestere de 1,3% pana la 39,58 dolari inaintea deschiderii burselor din SUA. Titlurile companiei au crescut cu 21 de centi, la 39,06 dolari acum doua zile. Actiunile au crescut cu 30% de cand Skinner a preluat conducerea in noiembrie 2004. Titlurile McDonald's au avut in 2006 o crestere de 16% pana in acest moment, iar oficialii estimeaza ca se indreapta in mod sigur inspre o crestere anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO