Business Internaţional

Medicamentul pentru Grecia nu şi-a făcut efectul: Prima de risc a obligaţiunilor europene este în continuare ridicată

Medicamentul pentru Grecia nu şi-a făcut efectul: Prima de risc a obligaţiunilor europene este în continuare ridicată

Autor: Paul Comsa

27.02.2012, 11:43 187

Pachetul de 130 mld. euro care a salvat Grecia de la faliment în martie, când trebuie răscumpărate obligaţiuni de 14,5 mld. euro, nu a reuşit să insufle încredere investitorilor din pieţele de obligaţiuni şi nici nu a reuşit să convingă liderii celor mai puternice douăzeci de economii din lume să se implice mai activ în lupta împotriva crizei datoriilor.

Deşi riscul de fragmentare al zonei euro a fost redus, iar şansele unul faliment sunt minime în următoarea perioadă, investitorii sunt în continuare precauţi când vine vorba de cumpărarea de obligaţiuni europene. Pe de altă parte, obligaţiunile americane au scăzut la un minim record, deşi preşedintele Barack Obama promovează o strategie opusă - de îndatorare pentru a stimula revenirea economică.

"Investitorii din pieţele de obligaţiuni reacţionează altfel decât cei din pieţele de acţiuni. Economiile europene se vor confruntă în continuare cu un munte de datorii şi cu încetinirea creşterii economice sau cu recesiune", explică Robin Marshall, director pentru tranzacţii cu instrumente cu venituri fixe la compania de investiţii Smith & Williamson Investment Management, citat de Bloomberg.

Totodată, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai avansate douăzeci de economii ale lumii au amânat luarea unei decizii privind acordarea unui ajutor financiar Europei şi au declarat că aşteaptă mai multe măsuri anti-criză din partea liderilor europeni.

Nici pe plan politic tensiunile dintre partenerii europeni nu s-au redus după aprobarea pachetului financiar pentru Grecia după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul de interne Hans-Peter Friedrich a declarat că Grecia ar trebui să iasă din zona euro.

"Şansele ca Grecia să-şi revină şi să devină mai competitivă sunt cu siguranţă mai mari în afara uniunii monetare decât în cadrul ei", apreciază Friedrich, citat de Wall Street Journal.

Astăzi, la ora 11, obligaţiunile americane ofereau un randament de 1,96%, obligaţiunile germane un randament de 1,88%, iar obligaţiunile franceze un randament de 3,07%. De asemenea, obligatiunile italiene afisau un randament de 5,49%, iar cele spaniole de 5,06%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO