Business Internaţional

Merkel preia frâiele UE într-un moment de criză pe multiple fronturi pentru UE

Angela Merkel

Angela Merkel

Autor: Catalina Apostoiu

02.07.2020, 00:05 755

Germania a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, pentru ultima dată sub conducerea cancelarului Angela Merkel, într-un moment în care blocul are în faţă provocări uriaşe: o pandemie şi recesiunea care-i va urma, scrie Deutsche Welle.

„Nu este o exagerare să spunem că ne confruntăm cu cea mai mare provocare economică din istoria Uniunii Europene“, declara Merkel recent. Soluţionarea problemelor cu care se confruntă blocul şi faptul că Merkel nu va candida din nou pentru poziţia de cancelar anul viitor fac să pară deja o misiune imposibilă.

Astfel, pentru un lider care a ghidat Europa prin două crize economice, o criză a migraţiei şi un conflict dur cu Rusia, actul final al Angelei Merkel din poziţia de cancelar german ar putea fi cel mai important, scrie Bloomberg.

Germania preia preşedinţia UE într-o perioadă în care economia blocului este aşteptată să se contracte cu 7,4%, Marea Britanie se pregăteşte să părăsească Uniunea, iar ţările continuă să lupte cu pandemia. În plus, există riscul escaladării conflictului comercial cu SUA.

Criza a galvanizat cel mai puternic lider al Europei, Merkel renunţând la abordarea de expectativă pentru a cere „măsuri extraordinare“ pentru ieşirea din criză, scrie Euractiv.

„Viitorul Europei este viitorul nostru“, declara recent Mer­kel cu ocazia lansării fondului de redresare de 750 mld. de euro.

Potrivit Der Spiegel, preşedinţia este „ultima şansă“ pentru Merkel pentru a-şi lăsa amprenta ca unul dintre cei mai mari lideri ai Europei.

Negocierile post-Brexit, ascensiunea Chinei, legăturile transatlantice tensionate, schimbările climatice şi conflictele din Libia şi Siria se numără printre problemele majore de abordat în timpul preşedinţiei, chiar dacă pandemia va domina agenda de lucru.

Planul de redresare economică a blocului va domina prima lună a preşedinţiei germane, iar acesta va fi complicat de gaura financiară lăsată de Brexit, scrie Bloomberg.

Există mai apoi problema ascensiunii Chinei, apelul lui Merkel pentru un bloc mai independent şi suveran privind parţial China, dar şi a alegerilor americane. Donald Trump are o relaţie dificilă cu Merkel, poziţiile acestuia contrastând cu cele ale cancelarului german pe mai multe planuri.

Pandemia a îngenunchiar Europa, dar UE canalizează miliarde de euro către lupta împotriva schimbărilor climatice, considerând aceasta problemă drept vitală pentru redresarea economică. Cea mai mare provocare pentru Germania va fi de a se asigura că guvernele ajung la un acord iniţial privind un proiect de lege ce face ireversibil obiectivul atingerii neutralităţii climatice până în 2050.

În ceea ce priveşte Brexitul, deşi nu va accepta un acord cu orice preţ, Merkel va face tot posibilul pentru încheierea unui acord comercial cu Marea Britanie înainte de sfârşitul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO