Business Internaţional

Metro vinde o divizie pentru a se concentra asupra Europei de Est

21.01.2008, 16:38 27

Grupul german Metro a incheiat un acord pentru vanzarea lantului de supermarketuri Extra catre compania de retail Rewe pentru a-si reduce datoriile si a se concentra pe extinderea operatiunilor diviziei de hipermarketuri Real in Europa de Est si Turcia.
Metro nu a dezvaluit pretul celor 245 de supermarketuri Extra, cu vanzari de aproape 1,6 miliarde de euro anul trecut, dar, potrivit unor surse apropiate situatiei, valoarea tranzactiei s-ar putea cifra la aproximativ 500 mil. euro. Retailerul german a anuntat ca vanzarea ar putea fi finalizata pana la 1 iulie si va permite reducerea cu 350 mil. euro a datoriilor nete ale grupului.
Renuntarea la reteaua Extra reprezinta prima tranzactie importanta a noului director executiv al Metro, Eckhard Cordes, iar investitorii se asteapta ca acesta sa vanda mai multe active in viitor.
Supermarketurile Extra sunt situate in principal in nordul Germaniei si in zona Berlinului. "Vanzarea ne permite sa ne concentram operatiunile de retail din domeniul alimentar doar asupra unitatilor Real", a declarat Cordes.
Real detine aproape 440 de hipermarketuri in cinci tari, printre care Romania, Polonia, Rusia si Turcia. Totodata, grupul opereaza in Germania 350 de magazine Real, inclusiv 70 unitati preluate de la Wal-Mart in 2006.
Anul trecut, reteaua de hipermarketuri a inregistrat o crestere de 21% a vanzarilor, avans determinat in special de achizitia magazinelor Wal-Mart din Germania si Geant din Polonia. Expansiunea in Europa de Est a avut o contributie esentiala la performantele Real, vanzarile din regiune ridicandu-se la 2,3 miliarde de euro.
Real- Hipermarket detine 14 magazine in Romania, investitia totala fiind de 287 de milioane de euro. Grupul Rewe, al doilea mare retailer din Germania, activeaza de asemenea in Romania prin divizia de discount Penny Market, cea de supermarketuri Billa si, impreuna cu Fegro Markt, prin reteaua de cash & carry Selgros.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO