Business Internaţional

Mexicanul Carlos Slim Helu ii ia lui Gates titlul de cel mai bogat om din lume

04.07.2007, 17:12 26

Bill Gates, fondatorul Microsoft, pare sa-si fi pierdut titlul de cel mai bogat om din lume, fiind devansat de magnatul mexican din sectorul telecomunicatiilor Carlos Slim Helu, cu o avere estimata la 67,8 miliarde de dolari (49,9 mld. euro), conform CNBC.
In urma unei cresteri cu 27% a pretului actiunilor companiei America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobila din America Latina aflat sub controlul lui Slim, crestere inregistrata in perioada martie-iunie, Slim a devenit cu aproape 8,6 miliarde de dolari mai bogat decat Gates, a declarat Eduardo Garcia in Sentido Comun, publicatia financiara online pe care acesta a fondat-o.
Garcia a estimat averea lui Gates la 59,2 miliarde de dolari (43,5 mld. euro).
In aprilie, revista Forbes anunta faptul ca Slim il devansase pe investitorul miliardar Warren Buffett, preluand pozitia secunda de la acesta, dar ca Slim se afla inca in urma lui Gates.
Forbes l-a trecut pe Slim pe pozitia secunda, in conditiile in care castigurile holdingului sau Carso si ale companiei de telefonie fixa Telmex au sporit averea magnatului mexican, in timp ce actiunile companiei Berkshire Hathaway, detinuta de Warren Buffett, se aflasera in scadere in acelasi interval.
Cu trei luni in urma, Garcia sustinea insa ca averea lui Slim o depasise deja pe cea a lui Gates, diferenta fiind insa foarte mica. Acum, spune el, nu mai exista niciun fel de indoiala a cui avere este mai mare la valoarea actuala a actiunilor.
"Acum trei luni, cand l-am plasat pe Slim pe o pozitie mai avansata, Forbes
l-a trecut pe pozitia secunda cateva zile mai tarziu", a declarat Garcia, editor-sef al publicatiei Sentido Comun. "Sa vedem daca se va intampla acelasi lucru si de aceasta data", a declarat el.
Garcia, care utilizeaza calculele revistei Forbes legate de averile miliardarilor americani, spune ca cresterea de 5,7 procente inregistrata de pretul actiunilor Microsoft in trimestrul al doilea nu poate fi comparata cu cresterea pronuntata a evaluarilor companiilor detinute de Carlos Slim.
In trimestrul al doilea, actiunile companiei Telmex au avansat cu 11%, in timp ce banca detinuta de Slim, Inbursa, a asistat la o crestere a valorii actiunilor sale de 20%.
Conform publicatiei Sentido Comun, al carei titlu se traduce prin "bun-simt", Carlos Slim si familia sa detin o avere echivalenta cu 8% din Produsul Intern Brut al Mexicului.
In Mexic exista o uriasa diferenta intre cei bogati si cei saraci, o elita restransa detinand cea mai mare parte a bogatiei tarii, in timp ce aproximativ jumatate din restul populatiei traieste cu mai putin de 5 dolari pe zi.
Slim, cunoscut pentru experienta pe care o are in redresarea companiilor aflate in impas si transformarea acestora in masini generatoare de profit, a declarat in cadrul unui interviu ca nu obisnuieste sa-si calculeze averea in mod regulat. Desi este foarte cunoscut in Mexic si America Latina, numele lui Slim nu este mentionat frecvent in restul lumii. Acum, insa, dupa ce mexicanul a ajuns pe prima pozitie in topul celor mai bogati oameni din lume, lucrurile se vor schimba, scrie Guardian.
Fiul unui imigrant libanez, Slim, in varsta de 67 de ani, este capul uneia dintre cele cateva familii care domina economia mexicana. Imperiul sau cuprinde, companii de telefonie mobila si fixa, o companie aeriana low-cost, Volaris, o companie de tigari, Cigatam, un retailer de muzica, MixUp, si un furnizor de servicii de Internet, Prodigy.

Schimbare de lider

A preluat titlul de cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 67,8 mld. dolari.
Cresterea de 27% a actiunilor companiei de telefonie fixa pe care o detine, America Movil, inregistrata intre martie si iunie, l-a facut cu aproape 8,6 mld. dolari mai bogat decat Bill Gates, fondatorul Microsoft.
In aprilie, Slim il devansase pe Warren Buffett, urcand pe pozitia secunda pe lista celor mai bogati oameni din lume.
Fiul unui imigrant libanez, Slim, in varsta de 67 de ani, face parte dintr-una din cele cateva familii ce domina economia Mexicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO