Business Internaţional

Cine este Michael Gove, cel care a condus lupta pentru Brexit şi care acum l-a trădat pe fostul lui prieten, pentru a prelua conducerea Partidului Conservator: fost jurnalist şi fost naş al fiului lui David Cameron, susţinut de cel mai mare mogul de presă din lume

Foto: blogs.spectator.co.uk

Foto: blogs.spectator.co.uk

Autor: Greta Bogdan

03.07.2016, 15:27 2996

Michael Gove, cel care a condus lupta pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, îşi anunţă acum, spre surprinderea tuturor, dorinţa de a fi noul lider al Partidului Conservator în locul lui David Cameron, trădându-l astfel pe Boris Johnson, prietenul său încă din vremea liceului, scrie Financial Times.

Scoţianul de 48 de ani este fostul naş al fiului lui David Cameron, Ivan, care a murit în 2009, la doar şase ani, ca urmare a unor disabilităţi grave, printre care epilepsie.

Gove a fost jurnalist la ziarul quality „The Times”,  condus de cel mai mare mogul de presă scrisă din lume, Rupert Murdoch.

„Dacă cineva vrea ca eu să semnez cu propriul sânge pe un pergament faptul că nu îmi doresc să fiu prim ministru, dacă de asta e nevoie, sunt foarte fericit să fac asta”, declara Gove în anul 2012. „Nu sunt echipat ca să fiu prim ministru”.

În urmă cu o lună, în cadrul campaniei privind referendumul din Marea Britanie, a asigurat un intervievator că „Tot ce pot să declar este faptul că sunt mulţi oameni talentaţi care i-ar putea lua locul lui Cameron, în funcţia de premier, însă exclude-mă pe mine”. Cu toate astea, iată că, Michael Gove, ministrul Justiţiei, susţinător al campaniei „Leave” şi prieten apropiat al lui David Cameron, candidează acum pentru a conduce Partidul Conservator şi, implicit, ţara.

Dacă va reuşi, va conduce primul guvern al Marii Britanii radical de dreapta, din ultimii 20 de ani.

Chiar dacă nu va câştiga, Gove a mărit şansele pentru Marea Britanie de a părăsi UE după referendum.

Schimbarea dramatică a venit marţi dimineaţă, când Michael Gove şi-a retras susţinerea pentru Boris Johnson, vechiul său prieten şi pariul său în cadrul alegerilor, cu două ore şi 28 de minute înainte ca fostul primar al Londrei să îşi lanseze propria candidatură, mai scrie FT.

De altfel, Gove şi-a anunţat propria candidatură, la o zi după ce Rupert Murdoch l-a îndemnat să facă asta. „Există o groapă foarte adâncă în iad pentru cei ca Gove”, a scris pe Twitter unul dintre susţinătorii lui Johnson.

Trădându-l atât pe David Cameron, dar şi pe Boris Johnson, Michael Gove a pus capăt unei ere în care foştii elevi ai colegiului britanic Eton făceau regulile în politică.

foto: civilserviceworld.com

Acţiunile lui Gove mai au însă şi o altă consecinţă: încheierea prieteniei cu David Cameron şi cu familia sa.

Michael Gove l-a întâlnit pe Johnson la Universitatea Oxford şi l-a ajutat pe acesta în cadrul campaniei sale de succes pentru a deveni preşedintele grupului de dezbatere al Uniunii Oxford. „Am fost sluga lui Boris”, a declarat Gove mai târziu. Un bun orator în cadrul dezbaterilor, Michael Gove a fost ales preşedintele acestei uniuni în 1998.

Respins pentru un job la biroul central al conservatorilor, a devenit jurnalist, lucrând pentru BBC, apoi pentru The Times, unde a devenit prieten cu mogulul de presă Murdoch. „Este un cronicat însăscut, tăios prin a spune lumii exact ceea ce gândeşte şi foarte bun în a se exprima în 800 de cuvinte”, spune George Brock, un fost editor al The Times. Murdoch deţine „The Sun", cel mai puternic tabloid britanic, care a militat pentru ieşirea Marii Britanii din UE. De altfel, tabloidele britanice „The Sun" şi „Daily Mail" sunt acuzate că prin populism şi demagogie au susţinut Brexit-ul.

Tot atunci, Gove şi-a întâlnit viitoarea soţie, pe Sara Vine, acum cronicar, având propria rubrică în Daily Mail.

Evenimentele din ultima perioadă contrazic imaginea unei ideologii oneste, pe care Michael Gove a adoptat-o întotdeauna. Inamicii săi speră ca, în timp ce sunt „înjunghiaţi” pe la spate de Gove, va reuşi să se rănească mortal şi pe sine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO