Business Internaţional

Micii actionari care sfarama mituri

28.01.2003, 00:00 16

Francezul Alain Geniteau, care conduce o firma specializata in recuperarea creantelor, poate fi motivul pentru care actualul guvernator al Bancii Frantei, Jean-Claude Trichet ar putea pierde functia de sef al Bancii Centrale europene. Geniteau se alatura astfel numarului din ce in ce mai mare de europeni care pretind despagubiri de la companii prin intermediul justitiei.
Trichet este acuzat de a fi ajutat banca de stat Credit Lyonnais SA, pe vremea cand era director al Trezoreriei Frantei, sa-si ascunda unele pierderi. Procesul, care dureaza de sase saptamani, isi are originea intr-o actiune in instanta initiata de Geniteau dupa ce valoarea actiunilor Credit Lyonnais a scazut cu o treime. In urma pronuntarii unui verdict nefavorabil, Trichet nu ar mai putea fi numit in pozitia de presedinte al BCE.
Trichet risca o condamnare la cinci ani inchisoare sau ar putea fi obligat sa plateasca o amenda de 375.000 de euro pentru a fi ajutat Credit Lyonnais sa-si ascunda din pierderile inregistrate in 1992 si primul semestru al anului 1993.
Geniteau a initiat procedurile legale impotriva lui Trichet in 1994, cand, dupa ce a cumparat aproximativ 25 de actiuni din cadrul Creduit Lyonnais, a asistat la scaderea acestora, fara ca situatia bancii sa se redreseze.
La acea vreme, magistratii francezi incepeau sa descopere anumite legaturi intre mediul de afaceri si cel politic.
Opt ani mai tarziu, Geniteau participa in fiecare saptamana la infatisarile din cadrul procesului, reprezentandu-se singur.
"Scopul meu nu este acela de a-i inchide pe oameni, ci de a afla adevarul", a declarat Geniteau in cadrul unui interviu. Geniteau s-a adresat instantei pentru ca "in calitate de actionar tot ce primesti este raportul anual, fara a putea demonstra ceva".
Dupa initierea acestui proces, magistratii francezi au lansat si alte anchete. O ancheta desfasurata in cadrul companiei petroliere Elf Aquitaine SA, de exmplu, s-a soldat cu condamnarea lui Roland Dumas, fost ministru de externe. O alta ancheta priveste cazuri de coruptie in cadrul primariei Parisului pe vremea cand Jacques Chirac, actualul presedinte al Frantei, era primar.
In Germania, investitorii afectati de colapsul bursei Neuer Markt intenteaza procese impotriva companiilor listate la aceasta bursa, care le-au promis profituri si au inregistrat doar pierderi, cerandu-le despagubiri.
"Este o tendinta noua," a declarat Klaus Rotter, avocat al actionarilor companiei EM.TV, care vor initia aproximativ 200 de procese impotriva companiei. "Aceasta tendinta este determinata de pierderile foarte mari pe care le-au suferit actionarii dupa ce au fost inselati de directorii executivi de companii."
Totusi, spune acesta, in Germania, avocatii pot da in judecata companiile numai daca pot demonstra ca directorii i-au inselat in mod deliberat pe actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO