Business Internaţional

Mii de refugiaţi irakieni pleacă din Finlanda şi se întorc în ţara lor

Mii de refugiaţi irakieni pleacă din Finlanda şi se...

Autor: Roxana Maciuca

13.02.2016, 10:58 24896

Deşi în Germania şi în Suedia s-au înregistrat cele mai multe solicitări de azil în cursul anului trecut (1,1 milioane în Germania şi 160.000 în Suedia) din Europa, şi Finlanda se confruntă cu un val de imigranţi în condiţiile în care numărul acestora a crescut de aproape zece ori, de la 3.600 cât se înregistraseră în 2014 la 32.500 în 2015.

Aproximativ două treimi dintre solicitanţii de azil de anul trecut din Finlanda sunt bărbaţi tineri din Irak, însă o parte dintre aceştia au început să renunţe la solicitări, pentru a se întoarce în ţară, astfel că autorităţile finlandeze vor începe să-i îmbarce în curse aeriene spre Bagdad de săptămâna viitoare.

Potrivit oficialilor finlandezi, circa 4.100 de imigranţi şi-a anulat cererile de azil, numărul acestora urmând să crească până la 5.000 în lunile următoare.

"Băieţelul meu este bolnav, trebuie să mă întorc acasă", a declarat Alsaedi Hussein, în timp ce cumpăra un bilet de avion către Bagdad dintr-o agenţie turistică din Helsinki.

Patronul agenţiei, Muhiadin Hassan, a precizat că vinde zilnic între 15 şi 20 de bilete de avion spre Bagdad. "A fost o solicitare mare în ultimele câteva luni", a declarat Hassan.

Majoritatea celor care iniţial intenţionau să se stabilească în Finlanda au mărturisit serviciilor de imigraţie că doresc să se întoarcă la familiile lor, dar unii s-au declarat dezamăgiţi de viaţa în ţara nordică.

"Unii spun că durata procesului de obţinere a statutului de azilant şi condiţiile din Finlanda, sau ce li s-a spus de către oamenii cărora le-au plătit sume de bani pentru a ajunge aici nu s-au ridicat la nivel aşteptărilor lor", a indicat Tobias van Treeck, un responsabil al Organizaţiei Internaţională pentru Migraţie (OMI).

"Unii declară că nu le place mâncarea de aici, că e prea frig sau că nu se simt bineveniţi în Finlanda. Sunt multe motive", explică Hassan, patronul unei agenţii turistice din Helsinki.

Aproximativ 80% dintre imigranţii care se întorc acasă sunt irakieni. Doar 22 dintre cei 877 de sirieni şi 35 dintre cei 5.214 afgani care au depus cereri de azil în Finlanda anul trecut au solicitat să se întoarcă în ţările lor.

Finlanda a înăsprit regulile pentru imigranţi în ultimele luni împreună cu celelalte state nordice, pregătindu-se să respingă cererile a circa 20.000 de solicitanţi înregistraţi în 2015. Dar numărul celor părăsesc ţara în mod voluntar ar putea reduce această estimare.

Cei mai mulţi irakieni care au decis să se întoarcă în ţara lor şi-au cumpărat din fondurile proprii biletele de avion sau au solicitat ajutor financiar la ambasada irakiană din Helsinki, a precizat Paivi Nerg, un oficial al Ministerului de Interne din Finlanda.

Anul trecut, guvernul finlandez şi OIM au acordat ajutor financiar pentru 631 de cazuri de întoarcere, iar anul acesta estimările se situează în jurul aceluiaşi număr.

Curse pe ruta Helsinki-Bagdad, cu un număr maxim de 100 de pasageri, vor fi efectuate săptămânal, până la ultima solicitare de întoarcere, au precizat oficialii finlandezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO