• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

Miliardari, spioni, petrolişti: boardul celui mai mare producător de petrol din Rusia

Miliardari, spioni, petrolişti: boardul celui mai mare producător de petrol din Rusia

Igor Secin, CEO-ul Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei. Igor Secin este un aliat vechi de-al preşedintelui rus Vladimir Putin. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2017, 21:11 2274

Un trader bătăios de materii prime cu o avere de miliarde de dolari şi o naţiune aflată în centrul unei furtuni politice din Orientul Mijlociu se vor alătura boardului Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Acolo se vor simţi ca acasă, printre directori experimentaţi într-ale intrigii politice şi luptelor fără mănuşi, scrie Bloomberg.

În directoratul companiei, care pompează mai mult petrol decât oricare companie listată, figurează personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece, ca Mattias Warnig, agent al temutelor servicii de securitate est-germane Stasi, şi Igor Secin, fost translator în Armata Roşie şi aliat din vremuri de demult al preşedintelui rus Vladimir Putin. Astăzi, lor li se vor alătura CEO-ul de la Glencore Ivan Glasenberg, arhitectul celui mai mare trader de materii prime din lume, despre care până nu demult se spunea că se îndreaptă spre default, şi Faisal Alsuwaidi, care a ajutat la trans­formarea Qatarului dintr-o naţiune măruntă într-o forţă mondială a expor­turilor de gaze naturale. Alsuwaidi este în prezent preşedintele pe cercetare şi dezvoltare al fundaţiei nonprofit Qatar Foundation. Nou-veniţii urmează achiziţiei a aproape 20% din Rosneft, anul trecut, de către Glencore şi fondul suveran de investiţii al Qatarului.

În schimbul contribuţiei sale la investiţia de 11 miliarde de dolari (sub care s-ar ascunde tot bani ruseşti, spun unii anallişti), Qatarul se alătură clubului de petrolişti al CEO-ului Rosneft Secin, întărindu-şi legăturile cu Kremlinul în condiţiile în care Arabia Saudită, un aliat al SUA, şi alte state satelit ale acesteia au declanşat o blo­cadă economică împotriva qatarezilor. 

Pentru Glasenberg, un loc la una dintre cele mai importante mese din sectorul rusesc al energiei arată că revenirea companiei sale este completă.

Activele Rosneft sunt prima sa achiziţie majoră de la criza din 2015 a companiei, când acţiunile  s-au prăbuşit din cauza îngrijorărilor că traderul nu-şi va putea plăti datoriile.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787