Business Internaţional

Miliardarii rusi nu renunta la lux, desi criza financiara le da batai de cap

26.10.2008, 16:50 20

Cei cativa pensionari din Moscova care s-au strans duminica trecuta langa statuia lui Karl Marx din capitala rusa au, in sfarsit, un motiv sa fie veseli, deoarece comunistii din Rusia nu mai reprezinta in prezent decat o forta politica marginala, care este tot mai putin vizibila. Cu toate acestea, ceea ce nu a reusit sa obtina Uniunea Sovietica in 70 de ani - rasturnarea capitalismului mondial - pare sa se intample chiar in zilele noastre cu efecte resimtite si in Rusia, scrie The Guardian.
Fenomenul a produs deja multe victime, insa cea mai cunoscuta dintre ele este mogulul rus Oleg Deripaska, considerat pana nu demult cel mai bogat om de afaceri din Rusia. In luna mai averea lui Deripaska ajungea la 28,6 miliarde de dolari (22,31 mld. euro), iar imperiul sau cuprindea afaceri cu aluminiu, in domeniul constructiilor, al componentelor auto si chiar fabrica de camionete LDV din Birmingham, Marea Britanie.
Bunurile detinute de miliardarul rus depaseau ca valoare chiar si averea prietenului sau Roman Abramovici, patronul echipei Chelsea, cu aproximativ 4,3 miliarde de dolari (3,35 mld. euro).
In luna aprilie, Deripaska era destul de optimist, afirmand chiar ca grupul sau metalurgic Rusal ar putea sa isi deschida filiale in Hong Kong sau la Londra. Sase luni mai tarziu, miliardarul rus a fost lovit in fata de cruda realitate economica. Ca multi alti oligarhi rusi, el si-a extins afacerile foarte mult imprumutand miliarde de dolari fara sa ia in calcul valoarea activelor pe care le detineau companiile sale. Din mai insa, nu a mai reusit sa procedeze la fel. Piata bursiera ruseasca s-a impotmolit, scazand in mod uimitor cu aproape 71%.
Investitorii straini au intrat in panica si s-au retras cat au putut de repede de teama crizei internationale a creditelor, insa si din cauza razboiului din Georgia si a interventiilor Kremlinului asupra pietei.
La inceputul acestei luni Deripaska a fost nevoit sa vanda rezerva de 9,99% din actiunile pe care le detinea la compania germana de constructii Hochtief si sa renunte la titluri in valoare de 1,4 miliarde de dolari (1,09 mld. euro) de la producatorul canadian de componente auto Magna.
Insa acest lucru ar putea sa nu fie suficient pentru a-i multumi pe creditorii care l-au imprumutat.
Potrivit unui articol aparut lunea trecuta in Financial Times, Deripaska incearca sa imprumute 2 miliarde de dolari (1,56 mld. euro) de care are nevoie pana la sfarsitul acestei luni pentru a plati o parte din creditul de 4,5 miliarde de dolari (3,51 mld. euro) pe care l-a obtinut de la banci din Europa de Vest cu scopul de a cumpara 25% din actiunile celei mai mari companii miniere din lume specializata in extractia de nichel.
Este cu siguranta prea devreme sa vorbim despre un posibil sfarsit al oligarhilor rusi si sa ne gandim la intoarcerea comunismului. Insa majoritatea expertilor sunt de acord cu faptul ca bogatii Rusiei au suferit o lovitura puternica.
In mai, Rusia se putea lauda cu 87 de miliardari in dolari, ocupand pozitia secunda dupa Statele Unite. Cel putin jumatate dintre acesti oameni de afaceri vor fi in pericol insa sa isi piarda statutul de miliardari in 2009, potrivit lui Maxim Kalusinki, editorul Forbes din fostul stat sovietic.
"Nu este clar ce se va intampla exact, insa avem probleme serioase", a spus Kalusinki. "Aceste persoane au imprumutat milioane de dolari garantand cu propriile actiuni. Este cam la fel cu a imprumuta bani pentru cumpararea unui apartament. Acum vor fi nevoiti sa vanda tot ca sa plateasca inapoi creditul", a adaugat el.
Totusi, elita iubitoare de distractii de lux a Rusiei insista deocamdata asupra faptului ca totul e bine. Biletele la targul milionarilor din Moscova, unde cei extrem de instariti pot cumpara avioane sau un pian foarte vechi, au fost toate rezervate.
Saptamana trecuta, totusi, agentia de stiri financiare Bloomberg estima ca primii 25 cei mai bogati oameni din Rusia au pierdut in total 230 de miliarde de dolari (179,7 mld. euro) in ultimele cinci luni, Deripaska conducand in top cu o pierdere de 16 miliarde de dolari (12,5 mld. euro).
Supermarketurile de lux care vand caviar in Moscova sunt pustii, in timp ce cluburile de noapte cele mai cunoscute si-au relaxat mult sistemul lor foarte strict de "control facial".
Pana acum Kremlinul a refuzat sa admita faptul ca actuala criza a afectat si Rusia. Televiziunile rusesti afirma ca aceasta este o problema cu care se confrunta americanii, in timp ce prim-ministrul rus Vladimir Putin declara ca rolul principal in economia internationala care revenea Statelor Unite a luat sfarsit.
Guvernul moscovit a oferit imprumuturi in valoare de 50 de miliarde de dolari (39,1 miliarde de euro) pentru a-i ajuta pe oligarhii rusi, insa analistii sugereaza ca banii nu sunt suficienti pentru a redresa situatia.
Compania de investitii Basic Element, aflata in proprietatea lui Deripaska, a ajuns si ea luni la concluzia ca traverseaza timpuri extrem de grele.
"Nu exista nicio companie in lume in prezent care sa fie imuna la consecintele acestei crize", au afirmat oficiali ai Basic Element, adaugand insa ca "strategia actuala de business va ramane intacta" si ca acest lucru va ajuta compania sa "ramana la fel de competitiva in conditiile actuale de pe piata".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO