Business Internaţional

Miliardarul german Adolf Merckle s-a sinucis pentru a nu asista la prabusirea imperiului sau economic

Miliardarul german Adolf Merckle s-a sinucis pentru a nu asista la prabusirea imperiului sau economic

FOTO: Reuters

07.01.2009, 16:29 259

Adolf Merckle, in varsta de 74 de ani, a fost lovit de un tren in gara din Blaubeuren, la cateva sute de metri de fabrica pe care acesta a infiintat-o cu 36 de ani in urma in micul oras german, scrie Bloomberg. Familia acestuia a confirmat ca este vorba de o sinucidere. In Blauberen se afla sediul companiei farmaceutice detinute de familia Merckle - Ratiopharm, companie care a fost in trecut interesata de intrarea pe piata romaneasca de echipamente medicale.

Merkle si-a petrecut ultimele saptamani negociind cu bancile in incercarea de a-si salva imperiul pe care l-a construit pornind de la o companie farmaceutica cu 80 de angajati si ajungand la un grup care cuprindea firme din diverse domenii si care avea 70.000 de angajati. Dupa ce a preluat afacerea bunicului sau, Merckle a creat Phoenix Group, cel mai mare lant de distributie de produse farmaceutice din Germania, care a incercat sa intre si pe piata din Romania, iar in 1973 a creat producatorul de medicamente generice Ratiopharm.
Miliardarul german - a carui avere estimata la 9,2 mld. dolari il clasa pe locul 94 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume - a fost afectat de pariurile efectuate pe actiunile Volkswagen si de prabusirea cu 70% a valorii de piata a HeidelbergCement, companie controlata de familia sa.
Familia Merckle poarta negocieri pentru a primi un imprumut de urgenta, iar moartea miliardarului german nu va afecta aceste negocieri, au precizat surse familiare cu situatia. Conditiile impuse de creditori in aceasta situatie sunt preluarea unei participatii majoritare in cadrul HeidelbergCement, de asemenea cu operatiuni in tara noastra, si vanzarea Ratiopharm, spun aceleasi surse.
"Merckle nu mai avea nicio optiune in ceea ce priveste salvarea companiilor pe care le detinea", a comentat Stefan Mueller, managing partner in cadrul Proprietary Partners din Frankfurt. "Este foarte tragic." Situatia a devenit din ce in ce mai dificila, in conditiile in care miliardarul a incercat, in ultimele doua luni, sa negocieze cu mai multe banci - printre care Deutsche Bank, Commerzbank si Royal Bank of Scotland.
In acelasi timp, holdingul familiei Merckle, VEM Vermoegensverwaltung, a anuntat ca sinuciderea miliardarului nu va afecta planurile de restructurare a grupului, care detine companii din industria cimentului, cea farmaceutica si din cea constructoare de utilaje industriale. Oficialii grupului cu sediul in Dresden au refuzat insa sa ofere mai multe detalii despre planul de restructurare.
Companiile controlate de familia Merckle inregistreaza venituri anuale de peste 34 mld. euro. Aceasta detine 86% din HeidelbergCement, companie cu o valoare de piata de 3,9 mld. euro, care a inregistrat vanzari de 11 mld. euro si un profit net de 2 mld. euro anul trecut. In acelasi timp, veniturile Ratiopharm se ridicau la 1,8 mld. euro.
Mai mult, Merckle ajunsese la un acord cu bancile, acord care prevedea acordarea unui imprumut de urgenta in valoare de 400 mil. euro grupului VEM si distribuitorului de medicamente Phoenix Pharmahandel. In acelasi timp, Merckle a imprumutat 415 mil. euro de la Phoenix pentru a compensa pierderile intregului holding, declarau luna trecuta surse din interiorul companiei.
Companiile HeidelbergCement, Phoenix Pharmahandel si Ratiopharm, precum si vehiculul de investitii VEM - administrat de fiul lui Adolf Merckle, Ludwig - isi vor continua operatiunile, potrivit oficialilor din interiorul acestora.
HeidelbergCement a pierdut 6,2% din valoarea de piata in sedinta de marti de pe bursa din Frankfurt. Actiunile companiei s-au prabusit cu 70% pe parcursul anului trecut, un declin care a determinat creditorii sa ceara miliardarului german noi garantii pentru imprumuturile contractate de acesta. De asemenea, VEM a pierdut sute de milioane de euro in cadrul tranzactiilor short de pe piata de capital, pariind pe o prabusire a titlurilor producatorului auto Volkswagen.
Merckle angajase un avocat specializat in falimente si era pregatit sa initieze procedurile de faliment in cazul in care creditorii refuzau sa-i furnizeze capital. In acelasi timp, miliardarul se afla in negocieri pentru a refinanta un imprumut de 700 mil. euro contractat de compania sa Spohn Cement in 2005.
 
Precedentul Villenhuchet
 
Cazul Madoff de la sfarsitul anului trecut - in care un manager american de fonduri a creat un joc piramidal in valoare de 50 mld. dolari, pierzand toti banii clientilor sai - a creat de asemenea victime. Investitorul francez Rene-Thiery Mangon de la Villenhuchet, care pusese in cadrul jocului creat de Bernard Madoff 1,4 mld. dolari din banii sai si ai clientilor sai, a fost gasit mort, luna trecuta, in biroul sau din New York. Procurorii au stabilit ca este vorba despre o sinucidere, victima avand venele taiate. Apropiatii lui Villenhuchet, care la randul sau isi pierduse toate economiile prin investitia neinspirata, spun ca acesta se simtea principalul responsabil pentru banii pierduti de catre clientii sai. Villenhuchet a fondat in 1995 vehiculul de investitii Acces International Advisors, iar printre clientii sai se numarau Philippe Junot, fostul sot al printesei Caroline de Monaco, si Liliane Bettencourt, fiica fondatorului L'Oreal.
 
Cine era Merckle
 
  • Merckle, 74 de ani, era unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Germania, averea sa de 9,2 mld. euro plasandu-l pe pozitia a 94-a in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume.
  • Pornind de la o companie farmaceutica cu 80 de angajati, acesta a creat un grup care cuprindea firme din diverse domenii si care avea 70.000 de angajati.
  • Merckle detinea vehiculul de investitii VEM, compania HeidelbergCement - prezenta si pe piata din Romania - si distribuitorul de medicamente Phoenix Pharmahandel.
  • Printre celelalte firme controlate de omul de afaceri german se numarau producatorul de medicamente generice Ratiopharm si producatorul de ciment Spohn Cement.
  • Companiile controlate de familia Merckle au inregistrat anul trecut venituri de peste 34 mld. euro, numai HeidelbergCement avand vanzari de 11 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO