Business Internaţional

Miliardarul Warren Buffett salveaza de la cadere inca un gigant american, General Electric

02.10.2008, 18:10 29

"Am fost sunat de un prieten de la Goldman Sachs care mi-a spus ca GE este interesata sa incheie o tranzactie", a declarat Buffett in cadrul unui interviu. "Cunosc fostul si actualul management de la GE si le inteleg afacerile. Este o investitie interesanta", a adaugat Buffett.

Astfel, compania Berkshire Hathaway detinuta de Buffett va investi 3 miliarde de dolari in General Electric, un vot de incredere extraordinar pentru una dintre cele mai reprezentative companii din Statele Unite, acum afectata de criza financiara, conform The Seattle Times.
Pentru a doua oara in numai o saptamana, Berkshire actioneaza in sensul sprijinirii unei companii cunoscute vreme indelungata ca avand o situatie financiara extrem de solida, scrie Bloomberg. Buffett a achizitionat un pachet de 5 miliarde de dolari in cadrul Goldman Sachs saptamana trecuta dupa ce actiunile faimoasei banci de investitii scazusera.
Berkshire va achizitiona actiuni preferentiale GE cu un dividend de 10%, in valoare de 3 miliarde de dolari. Termenii sunt similari cu cei ai acordului incheiat cu Goldman Sachs. Berkshire are de asemenea optiunea de a cumpara actiuni comune GE in valoare de 3 miliarde de dolari la un pret de 22,25 dolari pe actiune in orice moment din urmatorii cinci ani. Pretul se situeaza sub cel la care actiunile GE au inchis sedinta de tranzactionare de ieri, de 24,50 dolari.
In acelasi timp, GE intentioneaza sa vanda actiuni comune in valoare de cel putin 12 miliarde de dolari catre public.
Ca si in cazul acordului semnat cu Goldman, ambele parti vor avea de castigat, conform analistului Morningstar Justin Fuller. General Electric, o companie cu rating AAA care si-a mentinut profitabilitatea in cursul crizei, a apelat la Buffett dupa ce investitorii au tranzactionat contractele swap pe riscul de credit legate de datoria sa ca si cum aceasta ar fi avut un rating sub investment grade.
Actiunile GE au inregistrat o scadere de 10% miercuri in urma unei note negative a unui analist. Actiunile si-au recuperat insa pierderile in urma anuntului privitor la investitia lui Buffett.
Intr-o nota adresata investitorilor, analistul Nigel Cole din cadrul Deutsche Bank si-a redus estimarile privitoare la castigurile GE pe 2008 si 2009, invocand perspectivele sumbre legate de divizia de finance a grupului, GE Capital.
Saptamana trecuta, GE a avertizat ca GE Capital va eroda castigurile totale ale grupului, reducandu-le cu aproximativ 10%, pana la 19,5-21 miliarde de dolari.
In aprilie, GE uimea Wall Street-ul anuntand o scadere de 6% a castigurilor pe primul trimestru. Dupa anuntarea investitiei, Buffett a adus laude GE. "GE este simbolul sectorului american de afaceri in lume. Sunt increzator ca GE va continua sa inregistreze succese in anii urmatori". Cu privire la economie, Buffett a declarat ca starea acesteia va continua sa se inrautateasca.
Miliardarul a admis ca atat investitiile in General Electric si Goldman ar putea fi neprofitabile daca legislativul american nu adopta planul de salvare a sistemului financiar.
Totusi, spre deosebire de majoritatea companiilor americane, Berkshire Hathaway nu are nevoie de imprumuturi pentru a-si derula afacerile, chiar si la apogeul crizei financiare. "In sfarsit se petrec lucruri pe care Buffett le asteapta de zece ani: o situatie suficient de turbulenta, care ii permite sa obtina investitii extraordinare pentru Berkshire", a aratat economistul american James Armstrong.
Investitia la Goldman Sachs include, asemenea tranzactiei cu actiuni ale General Electric, dividende anuale de minimum 10% din valoarea pachetului cumparat, adica 500 de milioane de dolari, si posibilitatea de a achizitiona capital in valoare de 5 miliarde de dolari in termen de cinci ani, la un pret preferential, bazat pe situatia actuala a bancii.
Berkshire Hathaway, cu o valoare de piata de peste 210 miliarde de dolari, controleaza 76 de afaceri care vand o gama variata de produse, de la servicii de asigurare la vopsea, inghetata sau lenjerie intima, si detine participatii in capitalul unor giganti precum Coca-Cola sau Wells Fargo.
 
Precedentul Goldman Sachs
 
Cea mai influenta banca de investitii americana, Goldman Sachs, a reusit sa obtina la sfarsitul lunii trecute un ajutor financiar din partea miliardarului Warren Buffett, compania de pe Wall Street cautand sa faca rost de lichiditati pe fondul neincrederii investitorilor in sectorul financiar-bancar. Acest ajutor din partea vehiculului de investitii detinut de miliardarul american, Berkshire Hathaway, a venit insa cu un cost. Compania a cumparat actiuni cu drept de preferinta in valoare de 5 mld. dolari cu o valoare a dividendelor de 10%. De asemenea, Berkshire a primit garantia ca va putea cumpara actiuni in valoare totala de 5 mld. dolari la pretul de 115 dolari/actiune, oricand in urmatorii cinci ani. In ziua dinaintea anuntarii acordului, actiunile companiei bancare incheiasera sedinta de tranzactionare la pretul de 125,05 dolari/actiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO