Business Internaţional

Miniştrii francezi au la dispoziţie o săptămână pentru a-şi publica averile

Preşedintele francez François Hollande vrea să aducă mai multă transparenţă în viaţa publică pentru a-şi spăla onoarea pătată de scandalul Cahuzac. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele francez François Hollande vrea să aducă mai multă transparenţă în viaţa publică pentru a-şi spăla onoarea pătată de scandalul Cahuzac. AFP/Mediafax Foto

10.04.2013, 00:06 171

Premierul francez le-a ordonat mi­niştrilor săi ca până pe 15 aprilie să-şi publice averile pe site-ul Guvernului după ce administraţia condusă de preşedintele Francois Hollande a fost prinsă într-un scandal de fraudă provocat de fostul ministru al bugetului, care a recunoscut că are sute de mii de euro ascunse în străinătate. Hollande a pornit în campania electorală cu promisiunea că va conduce un guvern fără pată.

Decizia vine în contextul în care premierul Jean-Marc Ayrault vrea să creeze reguli etice mai stricte pentru elita politică a ţării. Guvernul intenţionează să mărească transparenţa şi responsabilitatea în viaţa publică şi să înăsprească sancţiunile pentru oficialii care încalcă regulile fiscale, scrie The Wall Street Journal. „Noile măsuri au ca scop pedepsirea mai severă a încălcării legilor financiare şi a regulilor eticii şi integrităţii şi intensificarea luptei împotriva fraudei şi a paradisurilor fiscale“, a afirmat Ayrault. El a dat ca exemplu de ţări unde guvernanţi sunt obligaţi să-şi publice averile din SUA şi pe cele din Scandinavia. În Ro­mânia, această obliga­tivitate există din timpul mandatului premierului Adrian Năstase, din 2000-2004.

Guvernul se mobilizează astfel după ce fostul ministru al bugetului Jerome Cahuzac, responsabil chiar cu lupta contra evaziunii fiscale, a recunoscut sub presiunea unui scandal declanşat de un site de investigaţii şi prins într-o spirală de minciuni că are un cont nedeclarat în Singapore de 600.000 euro.

Scandalul riscă să se acutizeze deoarece postul elveţian de televiziune a indicat că ministrul a încercat să transfere 15 milioane de euro, mai mult decât a recunoscut că deţine în Singapore, dintr-un cont elveţian în altul. Până să admită că are bani nedeclaraţi, Ca­huzac a fost apărat cu tărie de Hol­lande şi colegii săi.

Un sondaj de opinie pu­blicat de Jurnal du Dimanche arată că trei din cinci repondenţi cred că guvernul ar trebui remaniat în urma scandalului. La aproape un an de la venirea la preşe­dinţie, popularitatea lui Hollande a scăzut mai mult decât s-a întâmplat pentru oricare dintre predecesorii săi în puncte similare ale mandatelor lor.

Sumele ascunse în conturi anonime din paradisurile fiscale ajung la 25.000 de miliarde de euro

Scandalul din Franţa a readus în atenţia publicului problema paradisurilor fiscale, care provoacă economiilor naţionale din toată lumea pagube de sute de milioane de euro anual şi creează o economie paralelă necontrolabilă, scrie Der Spiegel.

Organizaţia nonguvernamentală Tax Justice Network estimează că sumele ascunse în conturi anonime din paradisurile fiscale ajung la 25.000 de miliarde de euro. În acest fel, ţările sunt private de sute de milioane de euro în taxe, uneori legal, dar adesea ilegal. Numărul de paradisuri fiscale a crescut de la nici zece în urmă cu câteva decenii la aproape 70 în prezent. Înainte să decidă să nu perceapă taxe pe banii aduşi în ţară şi să garanteze anonimatul, paradisuri fiscale precum Insulele Virgine Britanice, Belize, Insulele Caiman şi Ciprul erau regiuni extrem de sărace.

Acum, acestea colectează comisioane de la companiile offshore. În prezent, Insulele Virgine, cu o popu­laţie de 31.000 de locuitori, găzduieşte jumătate de milion de fundaţii şi firme-fantomă.

În Europa, Elveţia este o bine-cu­noscută ascunzătoare pentru active, iar în sânul UE Luxemburg este cel mai mare paradis fiscal. Activităţile din Luxemburg sunt perfect legale, iar Marele Ducat este chiar unul dintre fondatorii Uniunii. Guvernul luxem­burghez susţine că în ducat funcţionează 141 de bănci din 26 de state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO