Business Internaţional

Ministrul saudit de externe efectuează prima vizită la Kiev în ultimii 30 de ani

Ministrul saudit de externe efectuează prima vizită la...

Autor: Andreea Tobias

26.02.2023, 20:58 39

Ministrul saudit de externe efectuează prima vizită la Kiev în ultimii 30 de ani, semnând un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari.

Pentru prima dată de când cele două ţări au stabilit relaţii diplomatice în urmă cu 30 de ani, un ministru de externe saudit a vizitat Ucraina.

Biroul preşedintelui Volodimir Zelenski a publicat duminică o înregistrare video cu întâlnirea cu prinţul Faisal bin Farhan Al Saud din Arabia Saudită.

Zelenski a declarat că se aşteaptă ca întâlnirea să "ofere un nou impuls pentru intensificarea în continuare a dialogului nostru reciproc benefic".

"Vă mulţumim pentru că susţineţi pacea în Ucraina, suveranitatea şi integritatea noastră teritorială", a continuat el. "Acest lucru este foarte important pentru noi şi pentru societatea noastră".

Arabia Saudită a urmat un curs neutru în acest conflict. Regatul a mediat un schimb de prizonieri anul trecut, în cadrul căruia doi cetăţeni americani şi cinci britanici au fost eliberaţi din detenţia rusă.

Andriy Yermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean, a calificat întâlnirea drept un succes, într-un mesaj pe Telegram.

"Ucraina va primi un ajutor real din partea Arabiei Saudite", a declarat oficialul ucrainean. "Biroul prezidenţial a semnat două documente care oficializează un pachet de ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina: 100 de milioane de dolari în ajutor umanitar şi 300 de milioane de dolari în produse petroliere".

"Ucraina şi Arabia Saudită au provocări comune şi experienţe comune în abordarea acestora. Vorbim despre UAV-uri (drone) iraniene care au fost furnizate anumitor 'rebeli' şi care au atacat instalaţii petroliere saudite", a declarat Yermak, făcând referire la utilizarea dronelor iraniene de către forţele Houthi în Yemen.

"Începând de anul trecut, aceleaşi drone iraniene au fost în posesia teroriştilor ruşi şi au atacat infrastructura energetică a Ucrainei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO