Business Internaţional

Mircea Cantor, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români, invitat de Dior să redeseneze iconica geantă Lady Dior

Mircea Cantor, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti...

Autor: Roxana Petrescu

03.12.2023, 09:29 296

Mircea Cantor, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români, este unul dintre inovatorii chemaţi de colosul Dior pentru a redesena celebra geantă Dior Lady, în cea de-a opta ediţie a acestui proiect care conectează casa de modă cu artişti internaţionali.

“Mă simt mândru şi onorat că pot să îmi las amprenta pe geanta Dior Lady. Creaţia mea este denumită Grădina Raiului (Garden of Paradise) şi este inspirată de o haină pe care am găsit-o în regiunea din România de unde vine bunica mea”, scrie Mircea Cantor pe pagina sa de Instagram.

Colaborarea de acum dintre Mircea Cantor şi Dior trebuie însă pusă într-un context mai amplu. În 2017, cojocul binşenesc, haina tradiţională din Beiuş (Bihor), devenea miezul unui scandal după ce exact casa Dior l-a inclus în colecţia sa de toamnă fără a menţiona sursa. Însă pentru Mircea Cantor, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, gestul Dior de la acel moment s-a transformat în inspiraţie, cele două cojoace, cel al casei de modă şi cel din Bihor, putând fi admirate, unul lângă altul, într-o compoziţie unică expusă la ediţia din 2018 a Art Safari, cel mai important eveniment de artă local. Gestul artistic al lui Cantor a avut atunci o însemnătate cu totul aparte, mesajul fiind fără echivoc: tezaurul românesc, fără includerea într-o logică economică sănătoasă, se muzeifică. Astfel, indignarea faţă de gestul Dior era puţin justificată în contextul în care patrimoniul cultural românesc stă în paragină, spunea Cantor, într-un interviu cu ZF în 2018.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO