Business Internaţional

Mogulul media Rupert Murdoch a inceput sa remodeleze Wall Street Journal, cel mai citit ziar de business

17.12.2007, 23:09 14

In ultimele luni, Rupert Murdoch s-a mutat intr-un birou al Dow Jones & Company, publisher-ul The Wall Street Journal. El i-a indemnat pe editorii ziarului sa realizeze articole mai scurte si sa vina cu stiri mai concrete. Murdoch i-a "curtat" personal pe reporterii pe care vrea sa-i tina departe de publicatiile rivale, scrie International Herald Tribune.
Recent, Murdoch a supravegheat inlocuirea directorilor de top ai Wall Street Journal cu propriii sai oameni.
Iar toate acestea s-au intamplat desi Murdoch nu cumparase inca publisherul. Tranzactia a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute. Totusi, Murdoch a preluat deja fraiele Dow Jones si The Journal, initiind un intreg proces de schimbare a continutului, staff-ului si modului cum arata unul dintre cele mai apreciate ziare din lume.
"Nu pierde vremea", a declarat un director al Dow Jones, care, asemeni majoritatii celor intervievati, a cerut ca numele sa nu-i fie precizat pentru ca nu are voie sa vorbeasca despre schimbarile ce au loc.
Pentru editorii si reporterii The Journal sunt vremuri de neliniste si estimari privitoare la ceea ce va urma in "era Murdoch".
In timpul bataliei de preluare din primavara si vara trecuta, multi dintre acestia si-au exprimat teama ca Murdoch va modela noile pagini ale The Journal astfel incat sa-si poata promova propriul business si propriile interese politice, o practica a News Corp despre care chiar The Journal a scris intr-un articol amplu, sau ca pur si simplu acesta va reduce standardele ziarului. In acelasi timp insa Murdoch a promis sa investeasca in extinderea The Journal, o perspectiva pe care multi o saluta avand in vedere stagnarea veniturilor din publicitate inregistrate de ziar timp de mai multi ani. Deja, The Journal a oferit majorari salariale semnificative jurnalistilor pe care vrea sa-i angajeze si unora dintre cei care intentionau sa paraseasca ziarul, Murdoch rugandu-i personal pe unii reporteri sa nu plece.
Murdoch a declarat ca doreste ca The Journal sa-si extinda acoperirea in domeniul politicii si afacerilor interne si internationale, pentru ca acesta sa devina un rival direct al The New York Times. El a cerut redactarea unor articole mai succinte si mai concrete, o schimbare semnificativa de ton pentru ziar.
S-a vorbit chiar despre o prima pagina cu articole suficient de scurte pentru a nu fi continuate pe paginile din interior, cat si despre eliminarea cuvintelor "Wall Street" din numele ziarului pentru o abordare mai ampla, conform unor surse familiare cu discutiile.
Ambele idei au fost respinse din start, dar faptul ca au fost aduse in discutie arata cat de lipsit de constrangeri se simte noul proprietar.
"Acest mod de a te misca rapid, cu determinare nu numai la suprafata, ci adanc in interiorul organizatiei, este neobisnuit in cazul preluarilor din sectorul media", a declarat Louis Ureneck, din cadrul Boston University. "Exista o tendinta catre o tranzitie lenta, insa Murdoch actioneaza ca un tanar care si-a cumparat o masina sport si de-abia asteapta sa urce la volan."
Totusi, un astfel de comportament nu surprinde in cazul lui Murdoch, cunoscut pentru faptul ca este sigur de ceea ce vrea sa faca din fiecare proprietate pe care o detine. Comportamentul sau contrasteaza clar cu modul detasat de a conduce ce a caracterizat familia Bancroft.
In urma preluarii, ziarul, cu o profitabilitate scazuta in parte din cauza ignorarii tendintelor industriei de reducere a personalului si tirajului, va dispune de vaste resurse. News Corp inregistreaza venituri anuale de 29 mld. dolari, comparativ cu 2 mld. dolari in cazul Dow Jones, iar Murdoch a aratat in mod repetat ca doreste sa investeasca in proprietatile detinute pentru a castiga audienta si venituri din publicitate.
Urmat de bodyguard si secretara, dar si de un director News Corp, Murdoch viziteaza des birourile Dow Jones, intalnindu-se cu directorii, editorul paginii editoriale a The Journal, Paul Gigot, si cu Marcus Brauchli, directorul editorial.
Cu ocazia catorva vizite prin redactie si la tipografia The Journal, Murdoch, in varsta de 76 de ani, nu a vorbit foarte mult despre intentiile sale, spun angajatii. Totusi, spun acestia, de fiecare data acesta le-a pus intrebari despre activitatea lor.
Exista deja planuri clare de eliminare a sectiunii Marketplace a The Journal in prima jumatate a anului viitor, o noua sectiune urmand sa-i ia locul. Exista de asemenea planuri de inlocuire a unora dintre cei care lucreaza in redactie, in timp ce alte schimbari de personal ce reflecta prioritatile lui Murdoch au fost initiate deja.
Cand a inceput batalia de preluare, unii din editorii si reporterii The Journal l-au acuzat pe Murdoch ca incearca sa modeleze ziarul astfel incat sa-i reflecte propriile interese. Criticile au slabit in intensitate pe masura ce se apropia momentul preluarii.
Exista ingrijorare in legatura cu schimbarile ce vor veni, dar si optimism. "Ideea ca ar putea spori activele, resursele, da unora sperante", spune Byron Calame, fost redactor-sef adjunct al The Journal.
Murdoch s-a comportat ca un om grabit de la sfarsitul lunii iulie, cand familia Bancroft a cazut de acord sa-i vanda Dow Jones in schimbul a peste 5 miliarde de dolari. La cateva zile dupa decizia familiei, Murdoch a cerut construirea unui birou la sediul Dow Jones.
Dupa cateva saptamani, echipe de directori ai ambelor companii se intalneau pentru a compara strategiile de advertising si a discuta sistemul de inregistrare online platita al The Journal care nu este pe placul lui Murdoch.
Surse apropiate directorilor Dow Jones spun ca acestora li se indicase clar ca vor fi inlocuiti aproape imediat. Prima confirmare a venit in momentul in care Dow Jones a anuntat ca Richard Zannino, CEO, si Gordon Crovitz, editorul ziarului, isi vor parasi pozitiile.
Disponibilizarile ce vor urma nu sunt menite sa reduca personalul, care ar putea creste de fapt, ci pentru a permite un val de angajari in domenii pe care Murdoch vrea sa le extinda.
Din vara, cel putin zece reporteri si editori au parasit ziarul, iar unele dintre pozitiile lor sunt vacante. Peste un an, ziarul ar putea avea un mare contingent de reporteri si editori angajati sub conducerea lui Murdoch, fara nici o legatura cu traditiile The Journal.
Acestia nu vor avea nici o legatura nici cu lunile de agitatie in care multi s-au opus preluarii si au pus la indoiala intentiile lui Murdoch.
O intelegere incheiata intre Murdoch si familia Bancroft ii confera lui Brauchli controlul total asupra celei mai mari parti a continutului ziarului si asupra angajarilor, disponibilizarilor, cel putin teoretic. Specialistii sustin insa ca detinand controlul asupra bugetului ziarului, Murdoch va fi cel care va controla in cele din urma intreaga redactie.
Persoane care lucreaza cu Brauchli spun ca unele dintre schimbarile analizate sau initiate ar fi avut loc chiar si in cazul in care nu s-ar fi produs preluarea si ca in anumite privinte Brauchli este de acord cu actiunile lui Murdoch.
In acelasi timp insa acestea admit faptul ca influenta viitorului proprietar este foarte puternica.
The Journal a angajat noi reporteri si a facut oferte avantajoase unor jurnalisti renumiti de la The Times si de la alte publicatii, majoritatea fara succes.
"Multi dintre noi sunt ingrijorati in legatura cu modul in care va arata ziarul, dar in acest moment atitudinea noastra este una de expectativa", a declarat un reporter al The Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO