Business Internaţional

MOL acuza OMV de inducere in eroare a pietei bursiere

MOL acuza OMV de inducere in eroare a pietei bursiere

OMV este criticata de guvernul maghiar pentru anuntarea intentiei de achizitie a MOL

01.10.2007, 17:04 18

Compania petroliera ungara MOL acuza OMV-Austria ca au indus in eroare atat actionarii, cat si publicul in privinta avantajelor fuziunii propuse de austrieci. Purtatorul de cuvant al MOL, Szabolcs Ferencz, a declarat ca grupul austriac a exagerat beneficiile eventualei preluari, pentru a obtine acordul actionarilor, scrie Bloomberg.
Ferencz a afirmat ca studiile Mol releva urmari negative in cazul fuziunii cu OMV, cum ar fi distrugerea valorii companiei, in vreme ce austriecii au vorbit numai despre avantaje.
"Dupa toate aceste afirmatii nefondate, consideram ca ar fi foarte importanta o intalnire cu actionarii celor doua parti in vederea discutarii acestei probleme. OMV nu a indus in eroare doar actionarii nostri, ci si propriii actionari, manipuland astfel piata de capital", a mai adaugat Ferencz. OMV respinge acuzatiile aduse de oficialii companiei maghiare si considera oferta facuta celor de la MOL drept "transparenta".
"Noi am facut o propunere in mod transparent, pe baza evaluarilor facute de specialistii nostri. Daca MOL nu este de acord cu evaluarile noastre, ii rugam sa puna cartile pe masa", a declarat Thomas Huemer, purtatorul de cuvant al OMV in cadrul unui interviu.
Organismul de supraveghere al pietei financiare din Ungaria a amendat saptamana trecuta grupul OMV cu 25 de milioane de forinti (100.000 euro) pentru incalcarea regulilor concurentiale. Amenda a fost aplicata in urma ofertei OMV de a plati 32.000 forinti (127 euro)/actiune proprietarilor companiei petroliere din Ungaria, MOL ltd.
Desi reprezentantii OMV au subliniat ca oferta nu a fost una publica, autoritatea ungara a considerat ca investitorii au fost indusi in eroare in mod intentionat. Grupul austriac a dat imediat o declaratie in care OMV critica decizia finala: "OMV protesteaza impotriva deciziei autoritatii ungare pentru supravegherea pietelor financiare si mai ales impotriva legii care a permis aceasta decizie. OMV va lua toate masurile legale pentru a combate aceasta hotarare".
Principala acuza adusa hotararii autoritatii este lipsa dreptului la replica. Analistii de la Financial Times sunt de parere ca presiunile la adresa conducerii MOL vor continua si chiar se vor intensifica in perioada urmatoare, dar ca OMV nu se va lansa in preluarea fortata a companiei.
Avand in vedere ca oferta OMV nu avea stabilita o data limita de acceptare, actionarii MOL vor trebui sa aiba incredere ca pretul de 127 euro/actiune va ramane acelasi in conditiile date.
Avocatul Attila Dezso, managing partner la firma Deszo & Partners, crede ca strategia OMV nu va da roade pe termen lung si anume "OMV va cumpara pachete mici de actiuni, dar probabil ca acestea nu vor fi prea multe. Nu este rentabil sa cumperi actiuni scumpe care nu iti asigura un loc in consiliul directoral al firmei."
Un avocat specializat in drept concurential care nu este implicat in achizitie a declarat ca MOL exagereaza in privinta pierderilor cauzate de fuziune. Avocatul e de parere ca solutia va veni in final de la nivel politic, sub forma unei intelegeri intre Austria si Ungaria. "OMV nu poate reusi fara ajutorul guvernului ungar. Se va ajunge in final la o solutie politica luata la nivel inalt."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO