Business Internaţional

Moody’s ar putea decide retrogradarea ratingului de credit al Italiei

Moody’s ar putea decide retrogradarea ratingului de credit al Italiei

Prim-mi­nistrul Italiei, Silvio Berlusconi

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2011, 23:42 344

Ratingul de credit al Italiei ar putea fi redus de agenţia deevaluare financiară Moody's Investors Service din cauzaobstacolelor ce stau în calea creşterii economice a ţării, ariscurilor asociate cu eforturile acesteia de a-şi reduce datoriaşi a unei posibile creşteri a costurilor de finanţare, scrieBloomberg.

Ratingurile Aa2 legate de obligaţiunile guvernamentale ale ţării aufost plasate sub observaţie pentru o posibilă retrogradare, aanunţat Moody's.

Italia ar putea întâmpina dificultăţi în a-şi reduce datoriapublică în condiţiile majorării costurilor de finanţare şiscă­derii susţinerii de care bene­ficiază guvernulprimului-mi­nistru Silvio Berlusconi, potrivit Moody's.

Speculaţiile privitoare la un posibil default al Greciei auîndreptat atenţia asupra finanţelor Italiei şi altor ţări din zonaeuro cu un nivel ridicat al îndatorării.

Datoria Italiei se ridica la aproximativ 1.800 miliarde de euro lasfârşitul anului trecut, raportul datorie/PIB situându-se laaproximativ 119%.

FMI a estimat recent că economia italiană va avansa cu 1% în acestan, comparativ cu 1,3% în 2010.

Moody's va analiza îndeaproape perspectivele de creştere a celeide-a treia cea mai mare economie a zonei euro şi perspectiva legatăde înlăturarea obstacolelor de ordin structural ce ar putea afectaredresarea pe termen scurt a economiei ţării, au anunţat oficialiiagenţiei.

Anunţul Moody's urmează unei alte decizii similare luate de S&Pluna trecută. Aceasta a redus perspectiva privitoare la ratingul decredit al Italiei la negativă de la stabilă, invocând încetinirearitmului de creştere economică a ţării şi perspectivele reduse dediminuare a datoriei guvernamentale.

Economia italiană a crescut cu 0,1% în primul trimestru, subestimările analiştilor, creşterea exporturilor neputând compensacererea internă fragilă. Economia ţării nu va reveni la nivelul dedinaintea crizei cel puţin pentru încă doi ani, fiind necesară ocreştere a productivităţii acesteia, se arată într-un raport recentpublicat de OCDE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO