Business Internaţional

Moscova ramane cel mai scump oras din lume

25.07.2008, 17:37 68

Viata nu e deloc usoara in Moscova, dupa cum arata ultimele date ale raportului intocmit de firma de cercetare Mercer, care situeaza capitala Rusiei pe primul loc in topul celor mai scumpe orase din lume pentru al treilea an consecutiv, scrie BBC News.
Conform raportului, urmatoarele doua locuri in acest top sunt ocupate de Tokio si Londra, cel mai ieftin oras din lume fiind Asuncion, capitala statului Paraguay, care si-a mentinut aceasta pozitie in ultimii sase ani.
In urma cu un an, capitala Marii Britanii s-a situat pe pozitia secunda a clasamentului, fiind urmata de Tokio, care a ocupat locul al treilea.
In acest an, Oslo, Seul si Hong Kong se afla pe locurile patru, cinci si sase in top, iar orasele din Europa de Est incep sa urce tot mai repede catre primele pozitii in clasament.
Desi este situat cu unsprezece locuri mai sus fata de topul anului 2007, orasul cel mai ieftin din Europa ramane in continuare Sofia, capitala Bulgariei, care ocupa pozitia 97 cu un scor de 76,9 puncte.
Numeroase orase est-europene s-au situat pe pozitii mult mai ridicate in acest an fata de 2007, probabil ca urmare a deprecierii dolarului in raport cu alte monede.
Capitala Cehiei, Praga, s-a clasat cu douazeci de pozitii mai sus in 2008, ocupand locul 29 cu un scor de 96 de puncte. Varsovia, capitala Poloniei, se situeaza pe pozitia 35 cu un scor de 95 de puncte, comparativ cu locul 67 pe care il ocupa in 2007, iar Istanbulul a urcat 15 locuri pana pe pozitia 23, inregistrand 99,4 puncte.
"Desi orasele din Europa Occidentala si din Asia, considerate in mod traditional ca fiind cele mai scumpe, se afla in continuare in primele douazeci de pozitii ale clasamentului, tot mai multe orase din Europa de Est, dar si din Brazilia sau India incearca sa le prinda din urma", este de parereYvonne Traber, cercetator in cadrul Mercer.
Moscova, care ocupa primul loc in top cu un scor de 142,4 puncte, este cel mai bun exemplu, potrivit TimesOnline o cafea putand ajunge aici si la pretul de 6,59 de euro.

Cele mai scumpe
1. Moscova (1)*
2. Tokio (3)
3. Londra (2)
4. Oslo (10)
5. Seul (3)
6. Hong Kong (5)
7. Copenhaga (6)
8. Geneva (7)
9. Zurich (9)
10. Milano (11)
*locul ocupat anul trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO