Business Internaţional

Mostenitorii lui Shakespeare castiga 15 mil. dolari

01.11.2005, 19:14 33

Sunt faimosi in toata lumea. Munca lor este evaluata in milioane de dolari. Au gramezi de bani, doar ca le este imposibil sa ii cheltuiasca.

Cei 13 membri ai topului anual al celor mai mari castiguri obtinute de celebritatile care nu mai sunt in viata, realizat de revista Forbes, insumeaza venituri de 186 de milioane de dolari (153 de milioane de euro) in ultimul an. Celebritatile, sau mai bine spus activele lor, au inumultit acesti bani din vanzarea muncii artistilor, asta insemnand marci scrise, cat si inregistrate, sau numai drepturi care permit folosirea numelui pentru tricouri, postere sau in reclame.

Elvis Presley este primul in top. Cantaretul din Memphis, care a murit in 1977, a generat castiguri de 45 de milioane de dolari (37 de milioane de euro) in acest an. Anul 2005 este al cincilea an consecutiv in care Elvis a condus topul.

Pe locul doi s-a aflat animatorul Charles Schulz, care a murit in 2000 si care a adus castiguri de 35 de milioane de dolari (28,8 milioane de euro).

Forbes a calculat ca mostenitorii lui Shakespeare vor colecta 15 milioane de dolari (12,34 de milioane de euro) din drepturi de autor. Fostul membru al formatiei Beatles, John Lennon, s-a clasat pe locul trei cu 22 de milioane de dolari (18 milioane de euro), iar Andy Warhol a ocupat pozitia a patra cu 16 milioane de dolari (13 milioane de euro).

In acest an, Hollywood-ul a avut un impact major, Johnny Cash (7 milioane de dolari) si Ray Charles (6 milioane de dolari) intrand in top datorita lansarii unor filme biografice.

Interesul pentru muzica lui Elvis s-a mentinut la cote inalte, in ultimele luni lansandu-se mai multe cantece aniversare in Marea Britanie.

In luna februarie, mogulul divertismentului Robert Sillerman a achizitionat 85% din activele starului pentru 100 de milioane de dolari (82,3 milioane de euro).

El conduce de asemenea casa din Memphis a starului, Graceland, si va detine numele, drepturile pentru fotografii si cifra de afaceri obtinuta din filmele si cantecele sale. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO