Business Internaţional

Motivul pentru care companiile din industria aeriană se vor confrunta cu scăderea profiturilor în 2017. Suma estimată de IATA pentru venitul net la nivel mondial

Motivul pentru care companiile din industria aeriană se...

Autor: Corina Zamfir

08.12.2016, 20:13 206

Profiturile companiilor aeriene la nivel global vor scădea anul viitor din cauza creşterii preţului petrolului, având în vedere că în 2016 profiturile înregistrate în industia aeriană au atins un nivel record, anunţă Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), principalul grup comercial al industriei, scrie Bloomberg.

Asociaţia Internaţională de Transport Aerian estimează faptul că venitul net la nivel mondial va ajunge la un total de 29.8 miliarde de dolari în 2017, ceea ce înseamnă că va scădea cu 16% în comparaţie cu anul acesta în care s-a înregistrat suma de 35.6 miliarde de dolari. Şi această ultimă cifră reprezintă tot o scădere faţă de 39.4 miliarde de dolari, valoarea estimată în luna iunie 2016.

IATA susţine că un baril de petrol va atinge în medie la 55 de dolari în 2017 comparativ cu 44,6 dolari în acest an, crescând cheltuielile de combustibil la aproape 19% din costurile totale.

"Aceşti trei ani pun în evidenţă cele mai bune performanţe din istoria industriei", a declarat Alexandre de Juniac, noul CEO al IATA. În acelaşi timp, "riscurile sunt abundente - politice, economice şi de securitate printre ele. Şi controlul costurilor este încă o luptă constantă în industria noastră foarte competitivă", adaugă el.

Companiile aeriene au îmbunătăţit capacitatea lor de a se "restructura în mod eficient şi de a-şi gestiona afacerea", ceea ce face industria mai rezistentă, spune Alexandre de Juniac, fostul CEO al Air France-KLM Group.

IATA reprezintă 265 de aeronave de tip cargo care însumează 83% din traficul aerian la nivel mondial. Noua estimare a veniturilor încasate în 2016 reprezintă ea însăşi un record, având în vedere că profitul va fi cu 300 de milioane de dolari mai mare decât în 2015.

Numărul de pasageri va scădea până de la 5,9% în acest an, la 5,1% în 2017, afirmă IATA. Cu toate acestea, grupul industrial observă o stabilizarea a tarifelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO