Business Internaţional

Multinaţionalele occidentale se înghesuie să plece din China

19.08.2010, 23:45 66

Salariile şi costurile de producţie în creştere din China"mănâncă" din profiturile companiilor europene şi americaneprezente pe această piaţă, astfel că în curând am putea asista laun adevărat exod al multinaţionalelor din China către regiuni maiieftine, scrie The Telegraph.

Până nu demult considerată a fi "paradisul pe pământ" pentrucompaniile care şi-au delocalizat producţia aici, China ar putea ficurând evitată de marii jucători economici ai pieţei mondiale.

Potrivit unui raport realizat de banca elveţiană Credit Suisse,cea mai mare parte a companiilor americane şi europene prezente pepiaţa chineză se aşteaptă ca profiturile lor să scadă înurmătoarele 12 luni, în condiţiile în care se tem că nu vor puteatransfera costurile către consumatori.

Cele mai afectate sectoare ar putea fi cele de electronice,îmbrăcăminte şi retail.

"Concluzionăm că presiunile puse de costurile cu forţa de muncăşi cu transportul reprezintă o îngrijorare majoră pentru executivi,însă acestea ar putea fi subapreciate de investitori", se arată înraportul Credit Suisse.

Unele companii s-au trezit însă la timp şi deja au început săpărăsească piaţa chineză. Un exemplu în acest sens este gigantulindustrial american General Electric, care în mai şi-a anunţatplanurile de a-şi muta înapoi producţia de încălzitoare de apă dinChina în statul american Kentucky, unde a reuşit să negociezesalarii mai mici pentru muncitori. Compania a invocat salariile şicosturile de transport mai reduse, precum şi timpul de livrare maimic pentru luarea acestei decizii, ce ar urma să se aplice începândcu anul viitor.

Salariile acordate în China în sectorul manufacturier s-aucvadruplat în ultimii zece ani.

Printre ţările către care multinaţionalele şi-ar puteadelocaliza producţia în următoarea perioadă se numără Bangladesh,Vietnam, Indonezia, dar şi alte regiuni considerate "low-cost"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO