• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Internaţional

Navele SUA au intrat în apele iraniene după o defecţiune a sistemului de navigaţie, afirmă Iranul

Navele SUA au intrat în apele iraniene după o defecţiune a sistemului de navigaţie, afirmă Iranul

Autor: Ioana Bojan

13.01.2016, 11:57 95

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri că cei zece marinari americani, reţinuţi marţi în apropierea insulei Farsi din Golful Persic, "vor fi probabil eliberaţi în curând", informează presa oficială iraniană.

"Dovezile sugerează că aceştia au intrat fără intenţie în apele teritoriale iraniene, din cauza unei defecţiuni a sistemului de navigaţie", a declarat pentru Press TV Ramazan Sharif, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului de la Teheran.

Autorităţile de la Washington nu au menţionat motivul pentru care cele două nave ale Forţelor SUA au intrat în apele iraniene marţi.

Iranul a reţinut marţi zece membri ai Forţelor Navale ale SUA, după ce două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, precizând că au primit asigurări că marinarii şi navele vor fi eliberaţi "cu promptitudine".

Însă Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri că îi interoghează pe cei zece membri ai Forţelor Navale ale SUA reţinuţi cu o zi în urmă şi au respins informaţiile privind eliberarea lor "cu promptitudine".

"Dacă, pe parcursul interogatoriilor, vom descoperi că erau într-o misiune de strângere de informaţii, îi vom trata diferit", declara, pentru agenţia Tasnim, Ramazan Sharif.

Marţi seara, un oficial american din domeniul apărării a declarat că Iranul urma să aducă marinarii miercuri dimineaţă pe un vas al Forţelor Navale ale SUA din apele internaţionale.

Comandantul Forţelor navale ale Gardienilor Revoluţiei, amiralul Ali Fadavi, a declarat pentru televiziunea de stat că un portavion american din Golf a acţionat "provocator şi neprofesionist" timp de 40 de minute, efectuând manevre aeriene şi maritime, după ce Iranul a reţinut marinarii americani. El a precizat că aceştia au fost transferaţi pe insula Farsi, în apropierea căreia au fost capturaţi.

Teheranul a cerut Washingtonului să prezinte scuze pentru "încălcarea" apelor teritoriale ale Iranului, a adăugat Fadavi.

"Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ţinut legătura cu secretarul de Stat american (John) Kerry (...). Zarif a adoptat o poziţie fermă, în condiţiile în care marinarii au încălcat apele teritoriale ale Iranului, şi a cerut Statelor Unite să prezinte scuze", a spus el.

Oficiali americani şi iranieni au precizat că cei zece marinari sunt bine trataţi şi în siguranţă.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380