Business Internaţional

Nemtii de la Daimler au scapat de "gaura neagra" Chrysler pentru 5,5 miliarde de euro

15.05.2007, 18:44 11

DaimlerChrysler a luat decizia de a vinde divizia Chrysler fondului de investitii Cerberus Capital Management pentru suma de 5,5 mld. euro, abandonand eforturile depuse in ultimii noua ani de a obtine profit de pe urma diviziei americane.
Cerberus va achizitiona 80,1% din grupul Chrysler si operatiunile asociate de servicii financiare, iar holdingul Daimler va pastra un pachet de 19,9% din noua companie Chrysler Holding, potrivit unui comunicat al DaimlerChrysler, scrie Bloomberg. Tranzactia va fi finalizata in cel de-al treilea trimestru al acestui an.
Cerberus achizitioneaza o companie care a inregistrat anul trecut pierderi de pana la 1,1 miliarde de euro si care a cedat o parte din cota sa de piata in favoarea Toyota, in timp ce vanzarile sale din Statele Unite au stagnat. Dieter Zetsche, directorul executiv al DaimlerChrysler, nu a reusit sa readuca compania americana pe profit dupa ce a incheiat procesul de reorganizare inceput atunci cand a preluat conducerea companiei.
"Suntem increzatori ca am gasit cea mai buna solutie atat pentru Daimler cat si pentru Chrysler", a declarat Zetsche. Compania germana isi va schimba denumirea in Daimler.
Grupul Daimler-Benz a preluat Chrysler in 1998, pentru suma de 36 miliarde de dolari (26,7 miliarde de euro).
Acordul stipuleaza ca grupul Chrysler isi va respecta obligatiile financiare referitoare la programele de pensii si asigurari medicale, in valoare de 18 miliarde de dolari (13,3 miliarde de euro).
In urma tranzactiei, DaimlerChrysler va inregistra costuri nete de aproximativ 677 milioane de dolari (502,2 milioane de euro).
Profitul net al DaimlerChrysler se va reduce cu 3-4 miliarde de euro in urma vanzarii, iar grupul va contribui cu 650 milioane de euro la respectarea obligatiilor financiare pe termen lung ale Chrysler.
"Suma pe care Daimler va trebui sa o plateasca este mai scazuta decat era estimat", a declarat Juergen Meyer, managerul unui fond de 1,3 miliarde de euro in cadrul SEB Asset Management, cu sediul in Frankfurt.
Ron Gettelfinger, presedintele sindicatului United Auto Workers (UAW), a declarat ca sustine acest contract, subliniind ca preluarea este in cel mai bun interes al membrilor UAW, al grupului Chrysler si al Daimler.
Actiunile DaimlerChrysler s-au apreciat cu 4,73 euro, sau 7,8% la 65,34 euro in dimineata zilei de ieri la bursa din Frankfurt. Actiunile au crescut cu 31% in comparatie cu nivelul din 13 februarie, cu o zi inainte ca Zetsche sa sustina discursul despre luarea in considerare a tuturor optiunilor cu privire la viitorul Chrysler.
Grupul DaimlerChrysler a scos la vanzare divizia americana in luna februarie, dupa ce Chrysler a raportat pentru anul 2006 pierderi de aproape 1,5 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro), ca urmare a vanzarilor reduse de SUV-uri si camionete.
Vanzarea Chrysler pune capat unei fuziuni convenite in urma cu noua ani intre producatorul marcilor americane Jeep, Dodge si Chrysler si cel al Mercedes-Benz. Fondurile de investitii private au participat activ, in ultima perioada, la recapitalizarea sectorului producator de componente auto.
Directorul general al Chrysler, Tom LaSorda, va ramane la conducerea companiei, in timp ce fostul director operational si consilier al Cerberus, Wolfgang Bernhard, va face parte din conducerea grupului, fara sa aiba un rol executiv, potrivit presei internationale.
Printre companiile care au fost interesate de preluarea Chrysler se afla grupul Tracinda, controlat de Kirk Kerkorian, producatorul canadian de componente auto Magna International, precum si fondul de investitii Blackstone.
Cerberus are experienta in domeniul auto si detine o participatie la GMAC, divizia financiara a grupului General Motors.
Un consortiu condus de Cerberus a preluat, anul trecut, o participatie de 51% la GMAC, in cadrul unei tranzactii de circa 14 miliarde de dolari.
Chrysler aplica un program de restructurare care prevede desfiintarea a 13.000 de locuri de munca si vrea sa revina pe profit in 2008.

Daimler fara Chrysler

Cerberus va achizitiona 80,1% din grupul Chrysler si operatiunile asociate de servicii financiare, iar holdingul Daimler va pastra un pachet de 19,9% din noua companie Chrysler Holding.
DaimlerChrysler a scos la vanzare divizia americana in luna februarie, dupa ce Chrysler a raportat pentru 2006 pierderi de aproape 1,5 mld. dolari (1,1 mld. euro), ca urmare a vanzarilor reduse de SUV-uri si camionete.
Actiunile DaimlerChrysler au crescut cu 31% in comparatie cu nivelul din 13 februarie, cu o zi inainte ca Zetsche sa sustina discursul despre posibila vanzare a Chrysler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO