Business Internaţional

Nemţii simt mirosul salariilor mai mari

Nemţii simt mirosul salariilor mai mari

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2017, 00:05 829

Aşteptările nemţilor privitoare la venituri se situează la cel mai ridicat nivel de la reunificarea Germaniei. Un economist de top anticipează că majorările salariale se vor accelera din cauza deficitului de angajaţi calificaţi, scrie Bloomberg.

Economia germană, motorul de creştere al Europei şi principala destinaţie a exporturilor româneşti, este plină de recorduri. Niciodată în cei 27 de ani de la reunificarea ţării numărul celor cu un loc de muncă nu a fost mai mare. Niciodată numărul şomerilor nu a fost mai scăzut. Companiile nu au evaluat climatul de business mai bun, iar consumatorii nu au fost niciodată mai optimişti în legătură cu veniturile viitoare.

Şi aici se termină recordurile. Creşterea salariilor rămâne în urmă şi este unul dintre principalele motive pentru care inflaţia este în continuare inconfortabil de scăzută pentru strategii care veghează asupra stării de sănătate a celei mai mari economii a Europei şi a celorlalte economii.

Este un fenomen înregistrat în întreaga lume într-o eră a globalizării: creşterea salariilor rămâne modestă în pofida solidităţii pieţelor muncii generată de stimulentele monetare extraordinare.

Şi totuşi, situaţia nu ar trebui să stârnească îngrijorare, argumentează Rolf Buerkl, economist la institutul german GfK. Acesta anticipează că majorările salariale se vor accelera.

„În multe sectoare, avem un deficit de muncitori calificaţi, astfel încât poziţiile de negociere sunt mai bune comparativ cu cele din perioadele caracterizate de un şomaj ridicat“, a declarat acesta recent în cadrul unui interviu.

„Dacă rata ocupării forţei de muncă va urma în continuare aceeaşi direcţie, nu trebuie să fii profet să prevezi venituri în creştere.“

Majorările salariale din anii de la criza datoriilor suverane din zona euro se situează sub cele înregistrate anterior, generând întrebarea dacă aşteptările consumatorilor privitoare la venituri nu se vor dovedi în cele din urmă a fi nerealiste.

„Consumatorii prevăd destul de bine tendinţele viitoare. Creşterea veniturilor din trecutul recent suferează că optimismul acestora nu este nefondatî, arată Buerkl. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO