Business Internaţional

Nestlé anunţă un profit de 3,9 mld. euro în semestrul I

11.08.2010, 23:55 26

Nestlé, cea mai mare companie alimentară din lume, a raportatpentru primele şase luni ale acestui an un profit net în creşterecu 7,5%, scrie The Wall Street Journal.
Compania şi-a reiterat estimările pe întregul an, însă a aver­tizatcă majorarea costurilor legate de materii prime îi va afectabusinessul, confirmând pesimismul din industria de profil, care s-aaccentuat pe fondul recentei creşteri puternice a preţurilor lamărfuri.
Nestlé a anunţat un profit net de 5,45 mld. franci elveţieni (3,9mld. euro), în creştere de la 5,07 mld. franci în aceeaşipe­rioa­dă a anului trecut, în condiţiile în care reducerile decos­turi şi investiţiile realizate în reţeaua de distribuţie auavut re­zul­tatul scontat.
Veniturile, impulsionate de creşterea puternică a bu­siness-ului înAsia, au avansat cu 5,9% până la 55,34 mld. franci
(40 mld. euro), de la 52,27 mld. franci, compania bene­ficiind decererea solidă pentru ali­men­tele dedicate animalelor de com­panieşi pentru sistemul Nescafe.
În ciuda creşterii con­sem­nate, directorul executiv al com­panieiPaul Bulcke declara într-o scri­soare adresată acţionarilor căse­mes­trul doi va fi mai dificil pe fondul creşteriicosturilor.
Avertizarea acestuia survine în con­diţiile în care companiile dinîn­treaga lume se confruntă cu preţuri în creştere pentru materiiprime şi o înce­tinire a cererii de consum ce îm­piedică firmeledin industrie să majo­reze preţurile de desfacere pentru a compensacreşterea costu­rilor. Preţurile pentru laptele praf, cacao, cafeaşi grâu au înregistrat rate de creştere de peste 10%. Nestlé întretimp se aşteaptă ca reducerile de costuri şi in­v­estiţiile să oajute să-şi atingă rata de creştere organică pe în­tregul an,precum şi marja de profit operaţional. "Am investit mai mult înmărci, oameni şi capacităţi şi ne-am pregătit com­pa­nia pentru unsemestru al doilea mai dificil", a declarat Bulcke.
Compania estimează o rată de creştere organică pe în­tre­gul an deaproximativ 5%, comparativ cu aproximativ 4% anul trecut. Analiştiiau primit bine rezultatele companiei şi au declarat că în pofidamediului economic mai dificil Nestlé ar putea înregistra rezultatefoarte bune în următoarele luni în con­diţiile în care companiaurmează să obţină 28 mld. dolari din vânzarea participaţieideţinute în cadrul companiei ame­ri­cane Alcon Inc., aşteptată săse încheie în trimestrul al treilea.
Analiştii se aşteaptă ca Nestlé să-şi extindă în continuareprezenţa pe pieţe prin intermediul unor achiziţii de companii micişi mijlocii. Nestlé a achiziţionat recent o firmă britanică denutriţie şi un producător de alimente din Guatemala, întărindu-şiprezenţa pe pieţe cu creştere rapidă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO