• Leu / EUR4.9214
  • Leu / GBP5.5631
  • Leu / USD4.5250
Business Internaţional

Noma, cel mai apreciat restaurant din lume care a dus fine dining-ul la un alt nivel, se închide anul viitor pentru serviciile de luat masa în local

René Redzepi, cheful restaurantului Noma, Danemarca, spune că fine dining-ul a ajuns la un punct de cotitură: "Nu este sustenabil"

Noma, cel mai apreciat restaurant din lume care a dus fine dining-ul la un alt nivel, se închide anul viitor pentru serviciile de luat masa în local

Autor: Robert Manea

09.01.2023, 18:39 434

De la deschiderea sa de acum două decenii, Noma - cel mai bun restaurant din lume, localizat în Copenhaga, Danemarca, a dus fine dining-ul la alt nivel prin reţete precum inimă de căprioară roşie pe pat de pini şi îngheţată de şofran în bol de ceară de albine.

Turiştii care vizitează Noma plătesc cel puţin 500 de dolari de persoană pentru a degusta din delicatesele restaurantului.

Noma a ocupat în mod repetat primele locuri în listele celor mai bune restaurante din lume şi proprietarul acestuia - René Redzepi, a fost numit cel mai strălucit şi influent bucătar al epocii sale.

Cu toate acestea, chef Redzepi a declarat pentru The New York Times că localul va închide activitatea de servit în incinta restaurantului la sfârşitul anului 2024.

Astfel, Noma va deveni un laborator alimentar, axându-se pe comenzile de tip online, transformându-şi brandul în Noma Projects. Sălile de mese vor fi deschise periodic doar pentru evenimente selecte.

Rene Redzepi îşi va transforma funcţia din chef în Chief Creative Officer(CCO).

Decizia vine în contextul în care Noma şi multe alte restaurante de elită se confruntă cu o anchetă privind modul în care îi tratează pe salariaţii care produc şi servesc aceste mâncăruri, mulţi dintre ei fiind plătiţi prost sau deloc.

Stilul de gastronomie rafinată pe care şi Noma l-a creat şi promovat în întreaga lume - extrem de inovator, cu o muncă intensivă şi extrem de costisitoare - ar putea trece printr-o criză de sustenabilitate.

"Trebuie să gândim complet diferit industria. Este pur şi simplu prea greu şi trebuie să lucrăm într-un mod diferit". spune chef Rene Redzepi.

Pe măsură ce costul forţei de muncă a crescut semnificativ, durerile de cap ale chefului Redzepi s-au înmulţit.

Presa şi online-ul îl critică pentru tratamentul preferenţial aplicat lucrătorilor străini şi stagiariilor neplătiţi.

În octombrie, Noma a început să îşi plătească stagiarii, adăugând cel puţin 50.000 de dolari la bugetul lunar salarial.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9214
Diferență: -0,0366
Ieri: 4.9232
Azi: 4.5250
Diferență: -0,8632
Ieri: 4.5644
Azi: 5.5631
Diferență: -0,8219
Ieri: 5.6092
Azi: 4.9374
Diferență: -0,188
Ieri: 4.9467