Business Internaţional

Noua moda in publicitate: inapoi la metodele anilor ''50

09.12.2005, 19:50 43

Sponsorii si concernele media cauta alte metode de abordare a publicitatii.

De zeci de ani incoace, mai intai la radio si apoi la televiziune, sintagma "si acum un cuvant din partea sponsorilor" sau "aceasta emisiune v-a fost oferita de" au facut casa buna cu telespectatorii.

Unele emisiuni au purtat chiar de-a lungul timpului numele sponsorilor, "The Bell Telephone Hour", "Magnavox Theater" sau "Westinghouse Desilu Playhouse". De la inceputul anilor ?"50 insa, sponsorii au preferat sa-si cumpere publicitatea sub forma spoturilor, acestea asigurand o acoperire orara mai mare, informeaza International Herald Tribune.

Astazi, Madison Avenue cauta noi metode prin care sa atraga atentia clientilor obositi si plictisiti de atatea reclame. Noua metoda de abordare pare a fi de fapt revenirea la contractele de sponsorizare in exclusivitate. Marile companii pot fi astfel sigure ca atentia oamenilor va fi mai mult timp indreptata spre imaginea lor. In aceasta "intoarcere" contemporana a publicitatii, acest sindrom al exclusivitatii se indreapta spre noile canale media. Au aparut astfel termeni ca "podcasting", "webisodes online" si chiar "mobisodes", pentru telefoanele mobile.

"Este cu adevarat o intoarcere in viitor", a declarat Max Wasinger, vice-presedinte pe departamentul de vanzari si marketing al Mitsubishi Digital Electronics America. Compania sa, sub-diviziune a Mitsubishi Electric, a semnat de curand un contract de publicitate in exclusivitate cu un nou canal de muzica ce va fi lansat de MTV Networks Music Group, diviziune a Viacom.

"Acest pas va duce brandul nostru la un alt nivel", a declarat Wasinger despre semnarea contractului. Mitsubishi va avea numele prezent in toate promo-urile noului post, in timp ce sintagma "Powered by Mitsubishi" va fi prezenta la inceputul si sfarsitul fiecarei emisiuni. "Aceasta sponsorizare ofera companiei noastre posibilitatea de a crea o legatura mai stransa cu publicul decat cea oferita de reclamele obisnuite", a explicat Wasinger. Aceeasi parere o au si alte nume mari de pe piata, Bacardi, ConAgra, Daimler-Chrysler, Ford Motor, General Motors, Nike, Nokia, Royal Philips Electronics sau Time Warner. Toate au semnat de curand contracte asemanatoare de exclusivitate.

"Am realizat ca impactul unui singur spot de 30 de secunde asupra publicului s-a diminuat", a explicat Richard Taylor, vicepresedinte al departamentului de brand marketing AOL, diviziune a Time Warner.

"Contractele de sponsorizare ofera comerciantului sansa de a convinge marele public ca un brand adauga valoare vizionarii unui program", a adaugat el. Impactul asupra telespectatorilor este altfel mult mai mare decat in cazul in care spotul companiei ar fi unul din cele 20 difuzate intr-un interval de 10 minute.

Legatura cu publicul este mult mai stransa. AOL de exemplu, in urma sponsorizarii primului sezon al reality-showului "The Gastineau Girls", ofera gratuit spectatorilor ce detin platforme "PalmPod" imagini cu cele doua staruri ale seriei, Lisa si Brittny Gastineau. Cele zece imagini, cate una pentru fiecare serie, pot fi descarcate direct de pe pagina AOL-lului, unde utilizatorii de computere isi pot face cont pentru a le descarca pe toate in acelasi timp.

Sponsorizarea unica aduce avantaje si mediilor de difuzare. Dupa ce Philips a semnat pe 23 octombrie un astfel de contract cu emisiunea "60 Minutes", numarul spoturilor s-a redus cu jumatate, emisiunea fiind astfel cu sase minute mai lunga.

"Cautam intotdeauna noi oportunitati de a ne distanta de confuzia creata de publicitate in general. Prin acest contract am facut ceva care va fi privit de telespectatori intr-o lumina buna", a explicat Andy Donchin, vicepresedinte executiv si director al agentiei media Carat SUA, cea care a incheiat contractul cu Philips. "M-am uitat pe site-ul CBS dupa ce s-a terminat show-ul, oamenii ne scriau pentru a ne multumi", a continuat Donchin. Acest lucru vine impotriva opiniei generale a telespectatorilor, conform careia reclamele sunt prea agresive si dureaza prea mult.

Datele furnizate de IAG Research au indicat ca parerea spectatorilor fata de Philips dupa primele emisiuni s-a imbunatatit cu 38%.

Sponsorizarea unica nu ofera insa o solutie finala in medierea relatiilor dintre clienti si marii producatori. Companiile va trebui sa dezvolte acest concept cu mare atentie pentru a nu provoca noi probleme.

"Trebuie sa fii responsabil si sensibil", considera Greg D''Alba, director operational al departamentului de vanzari prin publicitate CNN.

"Compania noastra face mari eforturi pentru a convinge publicul ca aparitia reclamelor nu afecteaza in nici un fel prezentarea stirilor", a explicat D''Alba.

Daca aceasta moda a contractelor in exclusivitate va prinde contur, ne putem astepta sa vedem din nou, ca in anii ?"50 in Statele Unite, numele companiilor in titlurile emisiunilor noastre preferate. Vom putea urmari astfel "The Cingular Cellphone Hour", "Microsoft Theatre" sau de ce nu "Wachovia Playhouse".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO