Business Internaţional

Noul presedinte al Frantei si-i pune in cap pe ministrii de finante europeni

10.05.2007, 19:13 14

Ministrii de finante si bancherii europeni l-au avertizat pe Nicolas Sarkozy ca incercarile sale de a face presiuni asupra Bancii Centrale Europene in sensul unei concentrari sporite a acesteia asupra impulsionarii cresterii economice se vor dovedi inutile.
Sarkozy a castigat presedintia Frantei in urma unei campanii in care a acuzat BCE ca limiteaza cresterea economica prin concentrarea acesteia pe evolutia inflatiei. In acelasi timp, Sarkozy a aratat ca exportatorii francezi sunt afectati de aprecierile monedei euro in raport cu moneda americana, scrie International Herald Tribune.
Afirmatiile lui Sarkozy sunt acum respinse la scurt timp dupa victoria sa.
In decursul a doua zile de discutii la Bruxelles, ministrii de finante ai tarilor care au adoptat moneda unica europeana i-au cerut lui Sarkozy sa respecte independenta bancii centrale, spunandu-i ca nu-l vor sustine in nici un fel de incercare care ar submina-o.
"Nu cred ca Banca Centrala Europeana poate fi, sau ar trebui sa fie, tinuta sub control", a declarat ministrul german de finante Peer Steinbruck. "Independenta BCE este extrem de importanta din punctul de vedere al respectului si increderii in aceasta banca."
Pe 2 aprilie, Sarkozy a declarat ca doreste ca intre politicieni si Banca Centrala Europeana sa existe "un dialog real". BCE isi are sediul in Frankfurt, fiind condusa de un francez, Jean-Claude Trichet.
In decursul campaniei sale, Sarkozy a sustinut ca moneda unica europeana ar trebui sa reprezinte un instrument de politica economica si ca banca centrala ar trebui sa-si fixeze drept tinta accelerarea ritmului de crestere economica pe langa obiectivul de mentinere sub control a ratei inflatiei.
Moneda unica europeana este tranzactionata la o valoare aproape record in raport cu moneda japoneza si cea americana, companii franceze cum ar fi Air Liquide plangandu-se ca aprecierea rapida a euro le afecteaza dezvoltarea si profiturile.
Banca Centrala Europeana si-a majorat rata de referinta de sapte ori de la sfarsitul anului 2005, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, 3,75%, semnaland in acelasi timp ca va decide o noua majorare in scopul reducerii inflatiei. Ratele in crestere majoreaza castigurile legate de activele exprimate in euro. Acest lucru tinde sa atraga investitorii si sa mentina euro la o valoare ridicata.
Sarkozy a mai intrat in conflict cu Trichet, insa nu a iesit victorios. In aprilie 2004, din pozitia de ministru francez de finante, impreuna cu Hans Eichel, pe atunci ministru de finante al Germaniei, a facut presiuni asupra Bancii Centrale Europene, in cadrul unei reuniuni ce a avut loc in Washington, in sensul reducerii ratelor si impulsionarii cresterii economice in cele mai mari economii din zona euro.
Cererea, formulata in fata oficialilor din celelalte sapte tari, a fost ignorata, iar BCE a mentinut ratele neschimbate pana in decembrie 2005.
Sarkozy "si-ar putea spori presiunile, insa nu ar fi o idee foarte buna", a declarat Wouter Bos, ministrul olandez de finante, la Bruxelles.
La randul sau, ministrul austriac de finante Wilhelm Molterer a declarat ca "nici un politician nu ar trebui sa faca presiuni asupra Bancii Centrale Europene. BCE este o banca independenta".
Ministrul francez de finante, Thierry Breton, membru al partidului din care face parte Sarkozy, a declarat ca nivelul ridicat al monedei euro ramane "o problema", in timp ce ministrul sloven de finante Andrej Bajuk a spus ca oficialii sunt permanent preocupati de acest aspect.
La sfarsitul intrunirii, ministrul german de finante a declarat ca ministrii sunt de acord asupra faptului ca ratele de schimb ar trebui sa reflecte date fundamentale, si nu sa inregistreze fluctuatii dramatice.

Sarkozy, in conflict cu finantistii UE
Ministrii de finante si bancherii centrali din UE il avertizeaza pe Sarkozy ca planul sau de exercitare a unor presiuni sporite asupra BCE nu se va materializa.
In timpul campaniei sale, Sarkozy a atacat BCE, declarand ca institutia limiteaza cresterea economica in UE prin accentul prea mare pus pe inflatie.
Sarkozy a mai aratat ca aprecierea euro in raport cu yenul si dolarul ii afecteaza pe exportatorii francezi.
Oficialii UE l-au indemnat pe noul presedinte al Frantei sa respecte independenta BCE.
Sarkozy a sustinut si in trecut necesitatea reducerii ratelor dobanzii si impulsionarii economiei europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO