Business Internaţional

Numarul mare de ipoteci prescrise coboara pretul locuintelor americane

26.03.2008, 16:28 29

Nivelul record de ipoteci prescrise accelereaza declinul preturilor locuintelor din Statele Unite, din moment ce creditorii alimenteaza puternic piata imobiliara. Iar in aceasta situatie, cumparatorii arata din nou semne de interes pentru acest segment, scrie The Wall Street Journal.
Abilitatea creditorilor ipotecari de a controla situatia actuala este insa cruciala pentru a determina cat vor mai dura turbulentele de pe piata. Si asta in conditiile in care oferta depaseste semnificativ cererea. De exemplu, pe unele piete majore - precum Las Vegas sau San Diego - vanzarile de locuinte care au facut obiectul prescrierilor de ipoteci au depasit 40% din vanzarile totale, in ultimele luni.
Noile statistici indica faptul ca presiunea exercitata de oferta prea mare ar putea accelera prabusirea preturilor locuintelor, atragand din nou cumparatorii pe piata. In februarie, vanzarile de locuinte deja existente au inregistrat o crestere de 2,9% fata de luna precedenta, aceasta fiind prima crestere lunara inregistrata din iulie 2007 incoace.
Pretul mediu al locuintelor de pe piata americana a inregistrat o scadere de 8,2% in ultimele douasprezece luni, ajungand pana la 195.900 de dolari (126.950 de ruo), arata un studiu al National Association of Realtors. Pe anumite piete, scaderea accentuata a preturilor a avut deja efectul asteptat, si anume acela al atragerii cumparatorilor. De exemplu, in Detroit vanzarile de locuinte au urcat in primele luni ale anului cu 48% fata de perioada similara din 2007, ajungand pana la 1.540 de unitati. Pretul mediu al locuintelor a inregistrat aici o scadere de 54% in ultimul an.
Numarul locuintelor aflate pe piata si care au facut obiectul unor prescrieri de ipoteci se ridica, in ianuarie, la 493.000 de unitati, fata de 231.000 de unitati in perioada similara din 2007, arata un raport al firmei de cercetare First American CoreLogic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO