Business Internaţional

NY Times: Reducerea ratingului SUA are semnificatii simbolice, dar puţine implicatii financiare clare

NY Times: Reducerea ratingului SUA are semnificatii simbolice, dar puţine implicatii financiare clare

Autor: Mediafax

06.08.2011, 20:51 532

Decizia Standard & Poor's de a reduce ratingul SUA de lanivelul maxim, "AAA", pentru prima data în istorie este încărcatăcu semnificaţii simbolice, dar aduce puţine implicaţii financiareclare, scrie The New York Times (NYT).

S&P a redus vineri seara ratingul de top al SUA cu otreaptă, la "AAĂ". Agenţia notează, într-un comunicat, că "distanţadintre partidele politice din SUA" a redus încrederea încapacitatea guvernului de administra finanţele publice.

"Decizia reflectă opinia noastră că eficacitatea, stabilitateaşi predictibilitatea procesului decizional din SUA şi aleinstituţiilor politice au slăbit într-o perioadă fiscală şieconomică dificilă", arată S&P.

Administraţia Obama a reacţionat cu indignare, notând că S&Pa făcut o greşeală matematică semnificativă, supraevaluând datoriafederală cu circa 2.000 miliarde de dolari.

"O judecată bazată pe o eroare de 2.000 de miliarde de dolarivorbeşte de la sine", a declarat un reprezentant al TrezorerieiSUA.

Reducerea ratingului ar putea determina investitorii să cearădobânzi mai mari de la guvernul american şi alte entităţi din SUAcare caută împrumuturi, crescând costurile de credit pentruautorităţi, companii şi populaţie.

Mulţi analişti au arătat însă că impactul deciziei ar putea fiunul modest, parţial şi pentru că celelalte două mari agenţii derating, Moody's şi Fitch, au decis să nu reducă, cel puţinmomentan, ratingul guvernului american.

Anunţul S&P a venit după închiderea pieţelor financiareînainte de weekend şi nu pare că au avut loc turbulenţe majore înurma evenimentului, notează NYT.

Un reprezentant al Rezervei Federale a declarat că decizia nu vaafecta capacitatea băncilor de a se împrumuta cu titluri detrezorerie drept colateral, comentariu care ar putea da tonul,luni, la reacţia pieţelor.

S&P a pregătit anterior investitorii pentru reducerearatingului SUA, prin mai multe avertismente transmise în acest anprivind divergenţele de pe scena politică pe problema plafonuluidatoriei de stat şi adoptării unui plan pe termen lung de reducerea deficitului bugetar cu cel puţin 4.000 miliarde de dolari înurmătorii 10 ani.

Agenţia a notificat vineri Trezoreria că intenţionează să reducăratingul SUA dupa închiderea pieţelor, transmiţând ministeruluianunţul în avans, conform procedurilor normale într-o astfel desituaţie.

Un oficial al Trezoreriei a observat eroarea de 2.000 demiliarde de dolari în mai puţin de o oră, potrivit unei surseoficiale. Apoi, Trezoreria a explicat S&P această problemă, iardupă circa o oră agenţia a admis eroarea, dar nu a indicat ceurmează să facă, a continuat sursa. După câteva ore, S&P atransmis un comunicat revizuit, incluzând cifrele corectate fără amodifica decizia de rating.

Într-un comunicat transmis ulterior, Standard & Poor's aratăcă diferenţa poate fi atribuită modificării unor estimări dinmetodologie, dar nu afectează cu nimic decizia de rating.

Agenţiile de rating încearcă să-şi recâştige credibilitatea dupăerori care au contribuit la declanşarea crizei financiaremondiale.

O comisie din Congresul SUA a calificat agenţiile drept "rotiţeesenţiale în mecanismul distrugerii financiare", acuzând metodelede evaluare exagerat de optimiste, care le-au determinat să acorderatinguri de top unor instrumente financiare complexe, bazate pepachete de credite ipotecare, care s-au prăbuşit ulteriordeclanşând criza. Citiţi mai mult despre reducerea ratingului SUA pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO