Business Internaţional

O nouă cauză de inflaţie în Europa de Est: monedele se depreciază

O nouă cauză de inflaţie în Europa de Est: monedele...

Autor: Catalina Apostoiu

24.09.2023, 09:14 1262

În contextul actual al slăbi­ciu­nii economice şi scumpirilor dra­matice, monedele est-europene pierd din putere, putând crea şi mai multă inflaţie, scrie Ziarul Financiar.

Monedele pieţelor emergente se îndreptau la finalul săptămânii trecute către cel mai puternic avans în raport cu dolarul din luna iulie, însă monedele din Europa de Est nu au avut parte de creşteri după o săptămână neobişnuit de turbulentă în regiune, potrivit Bloomberg.

În timp ce activele mai riscante au fost în mare măsură impulsionate de datele privind inflaţia din SUA şi semnele de stabilizare din China, investitorii sunt mai precauţi cu privire la pieţele est-europene din cauza erodării diferenţei de dobânzi ce le făcea activele mai atrăgătoare.

O intervenţie verbală din partea guvernului din Varşovia a dat zlo­tu­lui polonez un impuls temporar, însă efectele acesteia s-au disipat rapid.

Din rândul celor 23 de monede de pieţe emergente monitorizate de Bloomberg, coroana cehă şi zlotul polonez s-au numărat printre cele mai slab performante în raport cu dolarul şi euro.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO