Business Internaţional

O noua lovitura pentru OMV: cehii de la CEZ ar putea cumpara 10% din MOL

O noua lovitura pentru OMV: cehii de la CEZ ar putea cumpara 10% din MOL

Zsolt Hernadi, directorul executiv al MOL, isi construieste defensiva impotriva celor de la OMV

31.08.2007, 17:58 27

Cel mai mare grup energetic din Europa Centrala, CEZ, intentioneaza sa achizitioneze cel putin 10% din actiunile MOL, fiind dispus sa plateasca, in schimbul acestora, peste un miliard de euro, scrie presa din Ungaria.
De asemenea, exista informatii conform carora cele doua companii intentioneaza sa colaboreze pentru a construi doua centrale electrice de 800 de megawati, alimentate cu gaz natural.
Actiunile grupului petrolier maghiar s-au apreciat cu 1,7% dupa ce a fost facuta publica intentia cehilor de la CEZ. Pretul actiunilor MOL a urcat cu 460 de forinti (1,7 euro), pana la 27.700 de forinti (107,3 euro).
In urma acestei tranzactii CEZ, companie controlata de statul ceh, va deveni unul dintre principalii actionari ai companiei, alaturi de OMV, BNP Paribas si doua dintre cele mai mari banci din Ungaria, OTP si MFB. Tranzactia se inscrie intr-un scenariu mai amplu prin care MOL incearca sa evite o eventuala preluare a companiei de catre austriecii de la OMV.
Dupa ce grupul austriac controlat de stat si-a declarat intentia de a achizitiona MOL, reprezentantii companiei maghiare au cautat sa dezvolte parteneriate cu marile grupuri petroliere internationale pentru a evita preluarea, printre companiile curtate de MOL numarandu-se si gigantul rus Gazprom.
O eventuala preluare de catre austrieci nu este agreata nici de conducerea MOL, dar nici de guvernul maghiar, motivul principal fiind reprezentat de faptul ca statul austriac detine o participatie importanta la OMV.
"Nici conducerea MOL, nici guvernul maghiar nu doresc ca un guvern strain sa-si exercite influenta asupra companiei", declara in urma cu cateva saptamani directorul executiv al MOL, Zsolt Hernadi.
Hernadi se opune achizitiei, motivand ca aceasta va scadea valoarea companiei. De asemenea prin aceasta s-ar incalca unele reglementari ale Consiliului Concurentei.
Mai mult, guvernul de la Budapesta a anuntat ca intentioneaza sa promulge o lege prin care sa interzica companiilor straine controlate de stat sa achizitioneze active de interes strategic in Ungaria. OMV detine deja 18,9% din actiunile grupului maghiar, directorul executiv al companiei Wolfgang Ruttenstorfer declarandu-si intentia de a achizitiona in continuare actiuni ale MOL. El s-a aratat dispus sa caute o solutie care sa avantajeze ambele companii in eventualitatea unei preluari, dar partea maghiara priveste cu suspiciune actiunile austriecilor, considerand ca acestia nu ar intarzia sa profite de vreo oportunitate de preluare.
Tot in incercarea de se apara de actiunile grupului austriac, MOL intentioneaza sa se extinda si pe pietele din Balcani. Grupul ungar a achizitionat deja compania croata Tifon, care detine aproximativ 33% din totalul statiilor de alimentare din Croatia, fiind al treilea retailer de carburanti din Croatia, dupa INA si OMV. Pretul acestei achizitii nu a fost dat publicitatii, dar expertii estimeaza ca valoarea tranzactiei se ridica la 130 mil. euro, dupa ce, initial, presa vehiculase suma de 150 mil. euro.
Grupul maghiar a inregistrat rezultate foarte slabe in cel de-al doilea trimestru, acestea fiind puse pe seama scaderii productiei, a aprecierii forintului fata de dolar, dar si a majorarii impozitului pe profit. Guvernul maghiar a luat masura majorarii impozitului pe profit in incercarea de a reduce deficitul bugetar.
Profitul net al companiei a coborat cu 66%, pana la 25,4 mld. forinti (98,4 mil. euro), fata de 76,7 mld. forinti (297,3 mil. euro) in perioada similara a anului trecut. Veniturile companiei au scazut pana la 607 mld. forinti (2,35 mld. euro), fata de 708 mld. forinti (2,74 mld. euro) anul trecut.

Colaborare intre CEZ si OMV

Actiunile MOL s-au apreciat cu 1,7% dupa ce a fost facuta publica intentia cehilor de la CEZ de a achizitiona 10% din companie.
CEZ, cel mai mare grup energetic din Europa Centrala, este dispus sa plateasca in schimbul actiunilor MOL peste un miliard de euro.
In urma acestei tranzactii CEZ va deveni unul dintre principalii actionari ai MOL, alaturi de OMV, BNP Paribas si doua dintre cele mai mari banci din Ungaria, OTP si MFB.
Cele doua companii intentioneaza sa colaboreze si pentru construirea a doua centrale electrice de 800 de megawati alimentate cu gaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO