Business Internaţional

O nouă tehnologie laser va domina câmpurile de luptă în zece ani - raport

no title

Autor: Radu Racu

21.04.2012, 13:11 3056

Nu este niciun secret că SUA cheltuie mai mulţi bani pe armata proprie decât toate celellate superputeri la un loc, iar un nou raport arată că aceste fonduri ar putea genera în următorul deceniu folosirea la scară largă a unui nou tip de armament.

Publicaţia americană Stars and Stripes preia un raport al Center for Strategic and Budgetary Assessments, un think-tank independent din Washington, condus de un fost absolvent al academiei militare West Point, conform căruia armele cu energie focalizată (directed energy -eng.) vor fi folosite în toate ramurile armatei, de la infanterie la vehicule de asalt.

Armata americană nu cunoaşte gustul austerităţii: Forţele aeriene se vor dota cu bombardiere de 55 miliarde de dolari

Beijingul tocmai a semnat un cec de 100 de miliarde de dolari pentru armata chineză anul acesta, "în scop de apărare"


Statele Unite ale Americii cheltuie în prezent 500 de milioane de dolari pe an pentru cercetarea militară în domeniul laserelor, activitate care va produce dispoztive de dimensiuni variate, de la arme de arme mici până la tunuri care pot distruge rachete şi chiar avioane, se arată în raportul CSBA.


Autorii raportului susţin că folosirea laserelor va fi mult mai ieftină pe viitor, pentru că energia necesară lansării unei "salve" este practic nelimitată. "Protejarea bazelor militare din Oceanul Pacific împotriva unui număr ipotetic de 30 de rachete balistice chineze implică un cost de 700 de milioane de dolari, reprezentând rachete de interceptare, însă cu lasere costul ar fi similar cu nefolosirea armelor", se arată în studiu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO