Business Internaţional

O ţară europeană cu un PIB de 484 mld. euro a ajuns pe neaşteptate al treilea mare creditor al americanilor

O ţară europeană cu un PIB de 484 mld. euro a ajuns pe...

Autor: Ştefan Stan

18.04.2014, 15:54 9955

Belgia, o ţară de numai 11 milioane de locuitori, a reuşit să întreacă o parte din cele mai importante centre financiare din lume, precum Marea Britanie sau Elveţia, şi să devină unul dintre principalii creditori ai Statelor Unite, scrie Financial Times.  

Conform datelor Trezoreriei americane, Belgia a cumpărat datorii guvernamentale ale Statelor Unite în valoare de 30,9 miliarde de dolari numai în februarie. Din august anul trecut, creditarea belgiană către guvernului american a crescut de la 160 de miliarde de dolari la 341, 2 miliarde de dolari, ceea ce plasează ţara pe locul trei în topul creditorilor SUA, după China şi Japonia.

Raportul Trezoreriei din SUA sugerează că Bruxelles-ul este un centru financiar pentru mai multe ţări europene care ar cumpăra datoria guvernamentală din SUA, acesta fiind principalul motiv pentru care creditarea Statelor Unite de către Belgia creşte atât de rapid.

”Ştim că nu cumpără doar Belgia, este o sumă prea mare. Trebuie să ne uităm în primul rând la sistemul de protecţie al activelor existent în ţară”, a declarant Marc Chandler, directorul de strategie valutară de la Brown Brothers Harriman.

”Creşterea creditării belgiene credem că este mai degrabă rezultatul unei alte entităţi care şi-a mutat activele în ţară decât Bruxelles-ul însuşi care cumpără datoria guvernamentală din SUA”, susţine Gennadiy Goldberg, strateg la TD Securities.

Atenţia internaţională către rolul Belgiei în creditarea Statelor Unite va creşte în perioada următoare, în contextul în care datoria guvernamentală din SUA a scăzut cu 105 miliarde de dolari în luna martie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO