Business Internaţional

Oamenii care trăiesc în oraşe îşi pierd încet-încet capacitatea de a digera fructele şi legumele

Oamenii care trăiesc în oraşe îşi pierd...

Autor: Andreea Tobias

24.03.2024, 16:53 82

Oamenii care trăiesc în oraşe îşi pierd treptat capacitatea de a digera fructele şi legumele, reiese dintr-un nou studiu. Acest lucru este cauzat de lipsa de fibre din dietele occidentale industrializate.

Celuloza, componenta principală a pereţilor celulari ai plantelor, este cel mai abundent compus organic de pe Pământ. Deşi fructele şi legumele sunt bogate în celuloză, corpul uman nu o poate digera complet. Oamenii de ştiinţă au descoperit recent bacterii intestinale care ne ajută să descompunem celuloza, dar un nou studiu sugerează că aceste bacterii sunt din ce în ce mai rare în populaţiile moderne.

Studiul, condus de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev din Israel, a analizat probe de fecale de la oameni din diferite timpuri şi regiuni. Rezultatele au arătat că trei specii de microbi care digeră celuloza, din genul Ruminococcus, erau abundente în populaţiile de vânători-culegători, populaţii rurale şi oameni antici.

Cu toate acestea, în populaţiile din societăţile moderne, industrializate, aceşti microbi intestinali erau "evident de rari". Autorii studiului cred că acest declin este probabil influenţat de trecerea la stiluri de viaţă occidentalizate, caracterizate de o dietă săracă în fibre.

Cercetătorii suspectează că dispariţia acestor microbi ar putea contribui la problemele de sănătate metabolică din societăţile moderne. Lipsa fibrelor ar putea duce la scăderea numărului de microbi Ruminococcus, afectând digestia şi metabolismul.

Studiul sugerează că reintroducerea sau îmbogăţirea intenţionată a acestor specii în intestinul uman prin suplimente alimentare sau probiotice specializate ar putea fi o soluţie.

Analiza evolutivă sugerează că bacteria Ruminococcus asociată omului ne-a fost transferată iniţial din intestinul rumegătoarelor, posibil în timpul domesticirii. Această convieţuire a îmbunătăţit capacitatea noastră de a digera plantele. De-a lungul timpului, microbii Ruminococcus s-au adaptat la corpul uman, dobândind gene de la microbii intestinali vecini.

Dietele moderne, sărace în fibre, pot ameninţa această simbioză. Intestinul uman s-ar putea să nu mai ofere un mediu potrivit pentru microbii Ruminococcus, afectând digestia şi, posibil, sănătatea generală.

"Aceste constatări implică, în mod colectiv, un declin al acestor specii în intestinul uman, probabil influenţat de trecerea la un stil de viaţă occidentalizat", scriu autorii studiului, conduşi de microbiologul Sarah Moraïs de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel.

Cercetări viitoare vor trebui să investigheze mai detaliat rolul microbilor Ruminococcus şi să exploreze soluţii pentru a menţine un intestin sănătos.

Studiul a fost publicat în revista Science.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO