Business Internaţional

Obama anunţă plecarea lui Ben Bernanke de la conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

18.06.2013, 19:38 644

Preşedintele american Barack Obama a sugerat că nu-i va reînnoi mandatul şefului Rezervei Federale Ben Bernanke – conducătorul celei mai puternice bănci centrale din lume - spunând că acesta a rămas în funcţie mai mult decât a vrut, scrie Bloomberg. Mandatul lui Bernanke expiră la sfârşitul acestui an.

„Ben Bernanke a făcut o muncă extraordinară. A stat deja mai mult decât a vrut sau decât trebuia“, a spus Obama. El a comparat perioada de activitate a şefului Fed cu cea a directorului Biroului Federal de Investigaţii (FBI) Robert Muller, care a rămas în funcţie doi ani după expirarea mandatului său în 2011. El va renunţa la conducerea agenţiei în septembrie. Cel de-al doilea mandat de patru ani al lui Bernanke se încheie pe 31 ianuarie.

Ca şi Muller, Bernanke a fost nominalizat pentru post de către fostul preşedinte George W. Bush. Obama i-a cerut lui Bernanke să stea încă patru ani în fruntea băncii centrale. Fostul profesor de economie de la Universitatea Princeton şi expert în Marea Depresiune economică a fost, de asemenea, unul dintre principalii consilieri pe teme economice ai lui Bush.

Sub conducerea lui Bernanke, Fed a preluat în propria balanţă contabilă activele băncilor cu probleme Bear Stearns şi AIG şi a înfiinţat mai multe facilităţi de creditare pentru a injecta bani în sistemul bancar într-o perioadă în care încrederea în acesta era spulberată de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008. Crizei i-a urmat o recesiune de 18 luni, cea mai lungă şi mai adâncă de după Marea Depresiune. În acest context, şomajul a atins maximul ultimului sfert de secol de 10% în octombrie 2009. Până în martie 2010 aproape 10% din toate creditele ipotecare au devenit toxice.

Bernanke a ajutat la scoaterea ţării din criză cu achiziţii masive de active prin care au fost injectate în economie lichidităţi de sute de mii de dolari. Un astfel de program este şi acum în derulare şi va fi retras când rata şomajului va scădea la un nivel sustenabil. Plecarea lui Bernanke deschide cursa pentru conducerea celei mai puternice bănci centrale din lume. „Este greu de crezut că următorul preşedinte al Fed va schimba cursul politicii monetare“, apreciază Roberto Perli, analist la Cornerstone Macro şi fost economist al Fed.

Printre cei mai potriviţi succesori ai lui Bernanke analiştii i-au enumerat, printre alţii, pe vice-preşedintele Fed Janet Yellen, pe fostul secretar al Trezoreriei Timothy F. Geithner, pe guvernatorul Băncii Israelului Stanley Fisher – mentorul lui Bernanke – şi pe fostul consilier al Casei Albe Lawrence Summers.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 19.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO