Business Internaţional

Occidentul ia cu asalt China: Europa cu liderii politici în căutare de afaceri, iar SUA cu nave de război

Ceremonia de bun venit organizată de premierul Chinei Li Keqiang pentru cancelarul Germaniei Angela Merkel

Ceremonia de bun venit organizată de premierul Chinei Li Keqiang pentru cancelarul Germaniei Angela Merkel

Autor: CătăIina Apostoiu

30.10.2015, 00:05 1166
Cancelarul german Angela Merkel a efectuat în această săptămână o vizită de trei zile în China în încercarea de a întări relaţiile bilaterale comerciale şi încrederea reciprocă dintre cele două ţări, una - pilonul economiei europene, cealaltă - rivalul direct al SUA. Preşedintele francez François Hollande va vizita la rândul său China săptămâna viitoare.

În timpul vizitei cancelarului german, cele două ţări au încheiat mai multe acorduri importante. Astfel, China s-a angajat să achiziţioneze 130 de aeronave Airbus 130 în valoare de 17 miliarde de dolari, alte acorduri semnate în prezenţa celor doi oficiali fiind cel dintre Nokia şi China Mobile şi VW şi o bancă chineză, ICBC, potrivit AP.

China Foreign Exchange Trade System şi Deutsche Börse au convenit de asemenea crearea unui joint-venture.

Vizitele liderului german şi a celui francez reflectă influenţa în creştere a Chinei în comunitatea internaţională şi anunţă o cooperare mai strânsă între această ţară şi ţările europene după vizita recentă în Marea Britanie a preşedintelui chinez Xi Jinping, potrivit specialiştilor.

„Vizita preşedintelui chinez în SUA şi Marea Britanie şi vizitele viitoare ale directorilor de companii străine în China ilustrează influenţa în creştere a Chinei“, afirmă Zhou Youngsheng, profesor la Universitatea de Studii Străine din China, citat de china.org. Vizita preşedintelui chinez în Marea Britanie a încurajat şi alte ţări europene să-şi întărească legăturile cu China, susţine la rândul său Zhang Bei, cercetător la Institutul chinez de înalte studii internaţionale.

Vizita cancelarului german vine într-o perioadă de încetinire în China, economia acesteia înregistrând în trimestrul al treilea cel mai lent ritm de creştere din peste două decenii, scrie DW. Această încetinire reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru Germania, având în vedere relaţiile economice strânse dintre cele două ţări. China este al treilea cel mai important partener comercial al Germaniei, comerţul bilateral depăşind 150 mld. euro în 2014.

Totuşi, în prima jumătate a acestui an, volumele comerciale dintre cele două părţi s-au redus cu 11,8%, potrivit Eurostat.

Germania are cea mai mare expunere comercială faţă de China din rândul celor 28 de ţări membre ale UE, potrivit Reuters.

„Nu numai companiile chineze sunt afectate de încetinirea economiei, ci şi companiile germane şi europene“, arată Joerg Wuttke, preşedinte al Camerei de Comerţ a UE în China.

Merkel, aflată la a opta vizită în China de la preluarea poziţiei de cancelar, sprijină includerea yuanului chinez în coşul de monede utilizat de FMI. În acelaşi timp, Germania vrea să joace un rol în operarea Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură. Liderul german a afirmat că Berlinul doreşte să sprijine iniţiativele Chinei de extindere a legăturilor comerciale dintre ţările asiatice şi dintre regiune şi Europa. 

Mai mulţi specialişti au remarcat faptul că numeroase ţări europene tind să demonstreze că nu sunt legate de o ordine internaţională condusă de Statele Unite, ceea ce deranjează bineînţeles prima putere mondială.

“Stabilirea unor legături mai strânse cu China nu înseamnă o îndepărtare de SUA”, remarcă Cui Hongjian, director al departamentului de studii europene al CHS.

În timp ce Europa caută relaţii mai strânse cu China, relaţiile SUA cu această ţară au devenit tensionate în ultima vreme după ce o navă de război americană a intrat în mod ilegal în apele din apropierea unei insule chineze din Marea Chinei de Sud.

În urma acestui incident, Harry Harris, comandantul forţelor americane în Pacific, va vizita Beijingul săptămâna viitoare, a declarat o sursă pentru China Daily.

Autorităţile de la Beijing condamnă în continuare acţiunea americană, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Lu Kang caracterizând incidentul “o provocare politică serioasă împotriva Chinei”.

Potrivit unei surse, în timpul vizitei oficialului american cele două părţi vor lua în discuţie schimburi militare bilaterale şi legăturile navale dintre cele două ţări.

China revendică cea mai mare parte a zonei Mării Chinei de Sud prin care se realizează anual schimburi comerciale în valoare de peste 5.000 de miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO