Business Internaţional

OCDE: Economia globala creste, dar ramane fragila

08.12.2005, 15:03 16

Desi majoritatea economiilor lumii se afla intr-o perioada de revigorare economica, factorii de decizie trebuie sa anticipeze bine riscurile.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a lansat recent doua viziuni diferite asupra perspectivelor economice mondiale. Pe de o parte, indicatorii economici exprimati pe termen scurt sunt destul de incurajatori. Pe de alta parte insa, exista riscul anularii acestui echilibru fragil, informeaza Financial Times.

Pe piata din SUA de exemplu, preturile au tendinta de a creste, in timp ce politica bancii centrale americane este de a majora in continuare rata dobanzii. In alte tari din lume, cresterea economica stagneaza, ceea ce readuce in atentia economistilor echilibrul fragil in care se afla economia globala.

Lipsa de siguranta provine, conform oficialilor OCDE, din eterogenitatea economiei mondiale si din limitele pe care le au previziunile asupra pietei. Economistii nu pot tine cont in estimarile lor de faptul ca pretul petrolului va continua sa creasca. Pe de alta parte, ei nici nu pot cuantifica efectele pe care le-ar avea un eventual dezechilibru comercial. Mesajul trimis de OCDE factorilor de decizie este clar, si anume ca economia mondiala nu e asa de stabila precum pare.

"A aparut un sentiment de usurare o data cu previziunile destul de optimiste facute pe termen scurt. Economia SUA isi revine si ea, destul de puternic. Insa in spatele acestui echilibru se ascund foarte multe riscuri", a declarat Jean-Philippe Cotis, director economic al OCDE.

Un alt factor de incertitudine este si continua crestere a deficitelor comerciale. SUA, de exemplu, conform previziunilor OCDE, vor avea un deficit de cont curent de 7% din PIB in 2007. Anul acesta, deficitul a fost estimat la doar 6,5% din PIB. In acelasi timp, situatia pare a fi aceeasi si in Asia. Din cauza surplusurilor comerciale, deficitul de cont curent al Chinei va ajunge la 8% din PIB in 2007, in timp ce in Japonia acesta va ajunge, in aceeasi perioada, la 5% din produsul intern brut.

"Daca mergem in continuare pe acelasi drum, creste riscul producerii unei rupturi", spune Cotis. Daca dezvoltarea economiei mondiale va fi umbrita de dezechilibre comerciale, ne putem astepta la o crestere a dobanzilor pe termen lung, ceea ce implica scaderea preturilor proprietatilor in SUA, deprecierea dolarului, riscuri deflationiste in Japonia si Europa si, desigur, slabirea cresterii economice in mai toate tarile", afirma el.

Vulnerabilitatea economiei mondiale este principalul motiv pentru care OCDE nu este deloc entuziasmata de politici monetare mai stricte pentru Europa si Japonia. Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei nu sunt insa de aceeasi parere. OCDE recomanda pentru zona europeana ca marirea ratei dobanzilor sa fie facuta abia atunci cand economia va fi cu adevarat stabila. Japonia ar trebui sa astepte si ea schimbarea politicii economice extrem de relaxate pana in momentul in care factorii deflationisti vor fi eliminati.

Organizatia critica si faptul ca nici in Europa, nici in Asia si nici in SUA nu s-au adoptat strategii economice capabile sa contribuie la echilibrul global. In SUA, OCDE considera ca necesitatea unei reforme fiscale este evident necesara pentru a echilibra raportul economii-investitii. Administratia Bush s-a declarat adepta unei politici economice bazate pe un deficit bugetar cat mai mic, dar nu s-au luat inca masuri concrete pentru a scadea acest deficit.

In ceea ce priveste Asia, principala problema pare a fi politica "mercantilista" adoptata in managementul ratelor de schimb. Aceasta teorie economica cere statului sa joace un rol activ in incurajarea exporturilor si descurajarea importurilor, mai ales in China, ceea ce previne monedele nationale asiatice sa se aprecieze prea mult. O apreciere excesiva a monedei nationale ar duce, inevitabil, la scaderea exporturilor.

In Europa problema este ca nu s-au adoptat, la nivel national, reforme la nivel micro-economic. Aceste reforme ar fi putut absorbi eventualele socuri economice externe.

Cotis a atras atentia asupra rezultatelor bune obtinute in ultimii cinci ani de natiunile vorbitoare de limba engleza. In contrast, el a considerat ca tarile ce formeaza nucleul zonei euro au obtinut rezultate economice mult prea slabe. "Acesta este rezultatul reformei structurale. Toate aceste economii erau acum 15 ani mult mai slabe", a declarat Cotis.

Majoritatea factorilor de decizie sunt de acord cu OCDE in privinta lipsei unei strategii economice performante in anumite tari, nu si in a lor. Riscurile economice raman la fel de mari, in ciuda rezultatelor imbunatatite din ultima vreme.

OCDE spune ca in privinta pietei imobiliare, preturile sunt supraevaluate in doar cateva tari din lume. Astfel, preturile proprietatilor din America au crescut cu mai mult de 50% in ultimii 10 ani, dar, in ciuda temerilor privind un eventual crah, OCDE sustine ca piata nu e supraincalzita.

Forul economic cu sediul la Paris a afirmat recent intr-un raport privind piata imobiliara ca situatia actuala nu are precedent in statisticile ultimilor 35 de ani. Evolutia preturilor in acest sector este caracterizata de acesta drept "anormala". Durata acestei perioade de apreciere a proprietatilor este mult prea mare. Ritmul ei este mult prea accelerat, in timp ce impactul pe care l-a avut asupra tarilor membre OCDE este de asemenea neasteptat de puternic. Acest fenomen este sustinut si de o politica bancara ce incurajeaza imprumuturile prin practicarea unor dobanzi cat mai mici.

"Desi multi si-au exprimat ingrijorarea fata de cresterea continua a preturilor pe piata imobiliara in ultimele trimestre, probele examinate aici (in raport - n.r.) sugereaza ca supraestimarea pietei locuintelor ca fenomen este restransa la un numar scazut de tari", a concluzionat Cotis. Din cele 15 state suspectate de o explozie a pietei imobiliare, raportul precizeaza ca numai in Anglia, Irlanda si Spania exista cu adevarat o asemenea tendinta. In tari ca Danemarca, Finlanda, Franta sau SUA, preturile sunt, conform studiului, foarte aproape de valoarea lor reala, valoare data de raportul cerere-oferta. De partea opusa se afla Germania si Japonia, unde preturile sunt subapreciate ca urmare a politicilor din anii precedenti de supraconstructie a cartierelor rezidentiale. "Este reconfortant de stiut ca preturile locuintelor sunt, in linii mari, concordante cu cele reale si ca sunt putine tari din cadrul OCDE care sunt vulnerabile din acest punct de vedere", a precizat el.

Atentionarea forului economic ramane totusi in vigoare. Raportul precizeaza ca preturile cresc atat de mult "nu doar din cauza politicii dobanzilor mici. Este adevarat insa ca in acest mediu, preturile imobiliarelor au devenit mult mai sensibile, chiar si la cele mai mici fluctuatii de piata".

Desi piata imobiliara din SUA nu s-a dezvoltat neaparat intr-un sector economic aparte, efectul pe care il poate avea un eventual crah al acesteia asupra intregii economii ar putea fi destul de puternic.

"Daca dobanzile imprumuturilor pe termen lung ar creste peste noapte, pietele imobiliare, sensibile la schimbari de acest fel, ar putea fi afectate destul de grav, ca urmare directa a scaderii cererii", se precizeaza in acelasi raport.

Studiul efectuat de OCDE arata ca din cele 37 de valuri de supraaprecieri din perioada 1970-1995, 24 au avut ca rezultat indirect scaderea ulterioara a acestor preturi, eliminand astfel castigurile obtinute in prima lor faza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24