Business Internaţional

Olanda nu exclude ca Grecia să fie lăsată să intre într-un default dezordonat

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

23.01.2012, 20:16 309

Ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, nu a exclus luni ca Grecia să fie lăsată să intre într-un default dezordonat, în cazul în care autorităţile elene şi creditorii privaţi nu vor ajunge rapid la un acord de reducere a datoriilor, transmite AFP.

"Aşa cum ştiţi, nu ne opunem unui eveniment de credit individual. Nu am fost niciodată împotrivă", a afirmat luni de Jager, cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din zona euro, de la Bruxelles.

Un "eveniment de credit" are loc atunci când o ţară se află într-o situaţie de default (încetare de plăţi) care antrenează activarea contractelor de asigurări cunoscute sub numele de CDS-uri (credit default swap).

În cazul Greciei se va ajunge la această situaţie dacă autorităţile nu vor încheia rapid un acord cu creditorii privaţi pentru reducerea voluntară a datoriilor, printr-un schimb de obligaţiuni. De acest acord depinde aprobarea unui nou program de sprijin de 130 de miliarde de euro, în condiţiile în care Grecia trebuie să răscumpere până la sfârşitul lui martie obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

"Ceea ce contează este să se atingă un nivel sustenabil al datoriilor. Dacă va fi pe bază de voluntariat, foarte bine, dar aceasta nu a fost solicitarea noastră principală", a spus oficialul olandez, adăugând că nu crede că cineva vrea cu adevărat reducerea cu 70% a valorii obligaţiunilor deţinute.

Iniţial, creditorii privaţi ai Greciei ar fi urmat să suporte pierderi de 50% legate de deţinerile de obligaţiuni elene. Ulterior, negociatorii greci, susţinuţi de FMI, au insistat pentru concesii mai mari, cifra evocată fiind de 70%.

Neînţelegerile dintre cele două părţi se referă la dobânzile care vor fi acordate pentru noile obligaţiuni acordate băncilor în schimbul celor vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO