Business Internaţional

Olandezii de la ING returneaza 5 mld. € din ajutorul primit de la stat

13.12.2009, 23:10 20

Banca olandeza se alatura in acest fel altor creditori dinEuropa si Statele Unite, cum ar fi banca elvetiana UBS sau Bank ofAmerica, in a decide sa returneze cel putin o parte din fondurileguvernamentale de care au beneficiat mai devreme decat datapreconizata.

Statul olandez a furnizat cele 10 miliarde de euro grupului INGin luna octombrie a anului trecut prin achizitionarea de actiunipreferentiale fara drept de vot.

ING a beneficiat in acelasi timp de garantii de stat pentruactive in valoare de 21,6 miliarde de euro (31,8 miliarde dedolari) avand legatura cu titluri ipotecare din Statele Unite inacest an.

Operatiunea de restituire a unei parti din fondurile primite dela guvern, programata pentru ultima parte a acestei luni, seinscrie in eforturile grupului ING de a se restructura.

Sub presiunea autoritatilor europene, grupul intentioneaza sa-sisepare operatiunile de asigurari si sa-si vanda divizia deadministrare de active.

"Grupul trece printr-un urias si extrem de necesar proces derestructurare", a declarat Manfred Jakob, analist in cadrul SEB dinFrankfurt.

"ING va deveni in urma acestui proces de restructurare ocompanie mai specializata si mai capabila sa faca fataproblemelor", a adaugat Jakob.

In urma anuntului privitor la decizia de returnare a unei partidin fondurile de stat, valoarea actiunilor bancii a urcat cu 1,6%la sfarsitul saptamanii trecute, pana la 6,12 euro pe bursa dinAmsterdam.

Anuntul a fost facut in contextul in care lideri europeni,printre care primul-ministru britanic Gordon Brown si presedintelefrancez Nicolas Sarkozy, sustin introducerea unei taxe pebonusurile acordate bancherilor.

ING a stabilit deja ca executivii sai nu vor beneficia debonusuri in acest an.

Anul trecut, grupul a acordat bonusuri in valoare de 300 demilioane de euro (438 de milioane de dolari), conform lui FransMiddendorff, purtator de cuvant al grupului.

ING intentioneaza sa finanteze returnarea fondurilor cu sumeleobtinute in urma unei emisiuni de actiuni evaluata la 7,5 miliardede euro (11 miliarde de dolari), care urmeaza a se incheia pe 21decembrie. Banca va utiliza suma pentru a exercita o optiune derascumparare de titluri de 7,3 miliarde de dolari detinute deguvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO