Business Internaţional

ONU intervine în Rusia şi aprobă numirea unui anchetator pentru drepturile omului

ONU intervine în Rusia şi aprobă numirea unui...

Autor: Petru Mazilu

07.10.2022, 14:11 50

Un organism al ONU pentru drepturile omului a adoptat vineri o moţiune de numire a unui nou expert independent pentru verificarea presupuselor încălcări ale drepturilor omului în Rusia, potrivit Reuters.

Membrii comisiei au aprobat propunerea cu 17 voturi pentru şi şase împotrivă. De asemenea, 24 dintre cei prezenţi la şedinţă s-au abţinut. Este pentru prima dată când Consiliul pentru Drepturile Omului a înfiinţat un raportor special pentru a examina situaţia drepturilor omului în cazul unuia dintre aşa-numiţii membri „P5", care deţin locuri permanente în Consiliul de Securitate.

Decizia a fost luată dpă ce pe parcursul anului mai multe legi din Rusia au fost înăsprite pentru a pedepsi persoanele despre care Moscova spune că discreditează forţele armate sau răspândesc informaţii false. Legile au fost folosite pentru a închide forţat grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Memorial, care a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace.

Ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva, Gennady Gatilov, a declarat că rezoluţia conţine un „flux de acuzaţii false".

„Acest proiect de rezoluţie este încă un exemplu al modului în care ţările occidentale se folosesc de acest consiliu pentru a-şi obţine obiectivele politice", a spus diplomatul.

Rezoluţia a fost înaintată Consiliului de la Geneva de aproape 50 de ţări, inclusiv toate ţările UE, cu excepţia Ungariei, precum şi Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Ucraina, Japonia şi Columbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO