Business Internaţional

Operatorii aerieni British Airways si Iberia au fuzionat

08.04.2010, 23:07 20

British Airways (BA) si Iberia au semnat un acord de fuziune,punand astfel bazele celui de-al treilea mare operator aerian dinlume din perspectiva veniturilor, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

Acordul creeaza un grup cu o valoare de piata cumulata de circa8 miliarde de dolari (6 miliarde de euro), in mare parte detinut deactionarii BA, si va permite acestuia sa rivalizeze cu companiiaeriene precum Lufthansa sau Air France, care au achizitionat, deasemenea, in ultima perioada operatori mai mici.

"Termenii si conditiile din acordul de fuziune se afla inconcordanta cu protocolul semnat de ambele linii aeriene innoiembrie", au anuntat BA si Iberia. Fuziunea le va permite celordoua companii, care se confrunta in prezent cu pierderi, sa iasadin actuala criza si sa concureze atat cu marile grupuri aeriene,cat si cu operatorii low-cost, care au cunoscut o expansiuneputernica in ultima perioada.

Noul grup va avea sediul la Londra si va consemna veniturianuale de circa 20 de miliarde de dolari, combinand astfel pozitiaforte pe care BA o detine in Europa si America de Nord cubusinessul Iberia in American de Sud. Pe viitor, fuziunea ar puteafi sprijinita si de o alianta cu operatorul American Airlines.

Fuziunea va conduce la reducerea cheltuielilor cu 400 demilioane de euro anual, timp de cinci ani.

Noua entitate va detine o flota de 408 aeronave si va opera incirca 200 de destinatii pana la finalul lui 2010, transportandcirca 58 de milioane de pasageri pe an.

Compania aeriana British Airways opereaza in Romania pe rutaBucuresti-Londra si estima pentru anul trecut pe piata romaneascaincasari intre 10 si 15 milioane de euro, in scadere cu peste 20%fata de anul trecut.

Gradul mediu de incarcare la care au zburat aeronavele companieipe ruta Bucuresti - Londra a fost de 72% anul trecut.

United si US Airways discuta o posibilafuziune

Si operatorii aerieni americani privesc cu mai putina reticentaposibilitatea incheierii unui parteneriat, menit sa ii ajute sa-sicreasca competitivitatea. United si US Airways, doua dintre celemai mari grupuri aeriene din Statele Unite, au initiat in urma cudoua saptamani discutii cu privire la o posibila fuziune, scrie BBCNews. Desi nu s-a ajuns inca la un acord, iar purtatorii de cuvantau refuzat sa comenteze, aparitia acestor speculatii in ziarele NewYork Times si Washington Post a generat aprecierea actiunilor celordoua companii in ultimele zile. Fuziunea dintre cele doua entitatiar urma sa creeze al doilea mare operator american, dupa Delta AirLines.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO