Business Internaţional

Opinie: alimentele ar putea fi arma supremă în secolul 21

Opinie: alimentele ar putea fi arma supremă în secolul 21

Autor: Catalina Apostoiu

20.07.2022, 00:05 810

Administraţia americană îşi rescrie strategia naţională privind securitatea, pe care Casa Albă tre­buie să o trimită Congresului anual, pentru a include lecţiile războiului din Ucraina. Un aspect pe care documentul va trebui să-l trateze în afara focusului tradiţional are legă­tură cu alimentele.

Conflictul din Ucraina a adus geopolitica alimentelor în prim-plan, pentru că preşedintele rus Vladimir Putin foloseşte foametea drept armă împotriva Kievului şi a unei părţi în­semnate a lumii. Putin oferă o lecţie despre cum insecuritatea geopolitică poate provoca insecuritate alimen­tară, care poate mai apoi agrava o serie întreagă de probleme la nivelul întregului glob, scrie Hal Brands, editorialist la Bloomberg.

Un raport recent al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU oferă o imagine sumbră. Nu­mărul oamenilor subnutriţi din lume a crescut probabil cu 150 milioane în perioada 2019-2021, în principal din cauza pandemiei. După unele esti­mări, numărul celor aflaţi în pragul foametei a crescut de zece ori din 2019.

Acum, războiul din Ucraina agra­vează această problemă. Blo­cada rusească asupra grâului ucrai­nean afectează regiuni aflate în curs de dezvoltare deosebit de puternic. Sancţiunile occidentale fac ca clien­ţilor din întreaga lume să le fie mai dificil să achiziţioneze îngrăşăminte ruseşti. Costurile în creştere la energie şi transport maritim împing de ase­menea în sus preţurile ali­mentelor.

Programul Alimentar Mondial estimează că în 2022 alte 47 de mili­oa­ne de oameni ar putea suferi o insecu­ritate alimentară acută. Iar durerea nu va trece rapid, ci s-ar putea acutiza dacă un conflict de durată va perturba în continuare recoltele ucrainene, notează editorialistul Bloomberg.

Fără nicio urmă de îndoială, Putin se foloseşte de foamete pentru a-şi atinge obiectivele politice, po­trivit acestuia. Rusia intenţionează să izoleze Ucraina de susţinătorii săi internaţionali generând valuri de turbulenţe globale care îi vor face în cele din urmă pe susţinătorii Kievului să obosească să mai lupte. Putin nu are niciun interes să vadă negocierile pentru redeschiderea comerţului de la Marea Neagră reuşind, scrie Hal Brands.

Strategia lui Putin ar putea avea succes, determinându-i pe unii susţi­nători ai Kievului să ceară concesii din par­tea Ucrainei. Ar putea însă şi eşua, determinând Washingtonul şi alte ţări occidentale să spargă blo­cada rusească cu forţa. Sau ar putea produce pur şi simplu noi turbulenţe politice şi strategice într-o lume deja instabilă.

Nu ar fi pentru prima dată când alimentele şi geopolitica interacţionează în moduri explozive, notează Hal Brands.

Sunt măsuri pe care guvernele şi organismele internaţionale le pot lua pentru atenuarea problemei: creşterea randamentelor agricole, prioritizarea producţiei de alimente esenţiale pentru o dietă sănătoasă, întărirea susţinerii de urgenţă pentru cei săraci şi direcţionarea de susţinere internaţională mai amplă către populaţiile afectate.

Sursa problemei din Ucraina nu este de ordin tehnocratic, ci geopolitic, în opinia editorialistului Bloomberg: Un tiran nemilos pune presiune pe livrările de alimente la nivel mondial în speranţa izolării şi mai apoi cuceririi ţării vecine.

SUA şi alte democraţii de top nu au găsit o soluţie pentru această problemă, ceea ce ar putea oferi o imagine asupra modului în care alimentele şi conflictul vor interacţiona din ce în ce mai mult într-o lume aflată într-un proces de fragmentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO