Business Internaţional

Optiunile californienilor: obligatiuni de 15 mld. dolari sau falimentul

08.01.2004, 00:00 13



Statul american California ar putea deveni "falimentar" pana in luna iunie in cazul in care oficialii acestui stat nu aproba o decizie ce vizeaza lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 15 miliarde de dolari, a anuntat guvernatorul Arnold Schwarzenegger.



Schwarzenegger, ce a castigat pozitia de guvernator in urma cu trei luni, s-a folosit de primul sau discurs rostit in fata legiuitorilor pentru a sustine necesitatea unei vanzari de obligatiuni cu o valoare record, cat si a unei masuri de limitare a cheltuielilor. Este vorba de titluri in valoare de 14 miliarde de dolari cu scandenta in luna iunie.



Consilierul financiar al lui Schwarzenegger, Donna Arduin, anuntase anterior ca statul California risca sa se confrunte cu o criza de fonduri in cazul in care vanzarea de obligatiuni ar fi respinsa. Statul a inregistrat un deficit bugetar in valoare de 4 miliarde de dolari pe anul fiscal ce se incheie in luna iunie, iar deficitul pe anul urmator s-ar putea ridica la 15 miliarde de dolari. Schwarzenegger urmeaza sa propuna primul sau buget vineri.



"Termenul de 'faliment' a fost folosit ca un instrument politic," a declarat Ken Winans, din cadrul Winans International din California. "Perspectivele descrise nu coincid cu realitatea. Dupa cate stiu, nici un stat nu a depus vreodata cerere de protectie impotriva falimentului".



Schwarzenegger a preluat conducerea statului in luna noiembrie, angajandu-se sa rezolve problemele fiscale ale acestuia prin reducerea cheltuielilor si sa imbunatateasca situatia economica prin reducerea costurilor legate de activitatile economice in interiorul statului. Legislativul, condus de democrati, a aprobat planul sau legat de vanzarea de obligatiuni si de limitarea cheltuielilor, starul de cinema inregistrand astfel prima sa victorie la numai cateva saptamani dupa alegerea sa in pozitia de guvernator al Californiei.



"Adevarul este ca ne confruntam cu o situatie financiara dificila si de aceea votul din 2 martie este atat de important".



In California sunt cele mai ridicate costuri legate de contractarea de credite, acest stat avand in acelasi timp cel mai scazut rating de credit din toate statele americane. Luna trecuta, Moody's Investors Service a redus ratingul legat de o datorie in valoare de 30 miliarde de dolari a Californiei, acest stat avand astfel un rating egal cu cel al Tailandei.



Schwarzenegger a preluat problemele fiscale de la fostul guvernator al Californiei, Gray Davis, democratul ce a devenit primul guvernator al Californiei demis in urma unui vot special, fiind criticat pentru felul in care s-a ocupat de problemele financiare ale statului.



"Am transformat datoria preluata de la administratia anterioara intr-o emisiune de obligatiuni. Un vot pozitiv acordat acestei masuri este absolut vita pentru viitorul nostru financiar. Alternativa este haosul economic," a declarat Schwarzenegger.



Trezorierul Californiei Phil Angelides este decis sa se opuna planului propus de Schwarzenegger. Acesta a propus ca alternativa reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor.



Angelides a declarat recent ca va continua sa se opuna vanzarii de obligatiuni, dar ca va astepta mai intai bugetul ce va fi propus vineri de guvernator.



"Nu cred ca putem recladi economia Californiei prin cresterea deficitului, acumularea de noi datorii si reducerea investitiilor," a declarat Angelides.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO